Schaak

'Schaak' is het vervolg op ‘De pompoenmoorden’. Het boek is los te lezen, maar misschien kan het toch handig zijn om het eerste deel eerst ter hand te nemen. Anders weet je pas op het einde van ‘Schaak’ wat er allemaal gebeurd is in het eerste deel. Dat vond ik toch wat storend.
De moeder van Nora, het achttienjarige hoofdpersonage, is schrijfster. De gruwelen die Nora het vorige jaar heeft doorgemaakt, zijn neergeschreven in het laatste boek van haar moeder. Ondanks de aandacht die hiermee op Nora wordt gevestigd, probeert ze op school weer de draad op te nemen. Maar al snel wordt duidelijk dat het onheil haar blijft achtervolgen. Opnieuw wordt ze meegesleept in een netwerk van jaloezie, intriges en bedrog.
De reeks 'Lekker lezen' wordt verondersteld snel, echt en (ont)spannend te zijn. Snel is het zeker. Het gebruikte lettertype leest vlot weg en de schrijfstijl is niet te moeilijk. Ik wou dit boek ook snel uitlezen, want ik vond het af en toe té ontspannend (lees slaapwekkend). De eigenschappen ‘echt en spannend’ zijn ook wat zoek in dit boek. Als er al eens een spanning wordt opgebouwd is dit van korte duur. Elk probleem wordt dadelijk opgelost en is heel doorzichtig. Dit maakt dat het bijna tot een stationromannetje voor twaalfjarigen. Nora komt vrij naïef over. Je zou denken dat ze geleerd heeft uit de moeilijkheden van vorig jaar. Toch trapt ze in valkuilen die voor iedereen zichtbaar zijn.
Desondanks zullen liefhebbers van dit genre van dit boek kunnen genieten. Misschien wel eerder voor jongere lezers vanaf ongeveer tien jaar.