Sammy krijgt pleegouders

Dit is een informatief prentenboek dat helpt om het thema pleegzorg bespreekbaar te maken. Het is tot stand gekomen in samenwerking met Pleegzorg Vlaanderen.
De mama van Sammy staat er alleen voor en heeft het moeilijk om voor Sammy te zorgen. Ze moet ook op zoek naar een job. Ze vraagt hulp aan de pleegzorgdienst. Deze gaat op zoek naar een gepast pleeggezin voor Sammy. Hij went snel aan de gewoonten van het pleeggezin en leert er veel bij. Hij gaat op in het spel met zijn pleegzusje. Als hij zijn moeder terug ziet tijdens het weekend is hij dolgelukkig. Hij wil haar alles laten zien.
In een uitgebreide 'Bijsluiter' van vier pagina’s vind je gedetailleerde informatie over pleegzorg: het verschil tussen pleegzorg en adoptie, de verschillende vormen van pleegzorg, wie een pleeggezin kan zijn, hoe je pleegouder kan worden, getuigenissen van een pleegbroer, een pleegmoeder en een vader. Dit onderdeel is eenvoudig geschreven maar blijft toch voor volwassenen bedoeld.
Het verhaal voelt aan als sterk gestuurd door de opdrachtgever (Pleegzorg Vlaanderen). Het contrast tussen de prenten die de situatie bij Sammy thuis uitbeelden en die in het pleeggezin is groot. Opvallend voor een volwassen publiek, dat ook beter tussen de regels kan lezen dan een kind ... Als je het boek samen met kinderen leest, kan het wel goede aanknopingspunten bieden om met hen te praten over pleegzorg.