Samen op weg

een voorlees- en kijkboek over dromen, plannen maken en elkaar ontmoeten

In 2019 verscheen Iedereen telt, een kijk- en zoekboek waarin de wereld kleurrijk en divers wordt voorgesteld. Nu is er Samen op weg, een voorlees- en kijkboek over dromen, plannen maken en elkaar ontmoeten. Deze opvolger, eveneens een groot formaat, kent dezelfde opbouw. Ook nu stellen blauwe lijnen de omgeving en meteen ook de context sober maar helder voor. De kleurrijke personages die daarin voorkomen zorgen voor de dynamiek. In dezelfde blauwe kleur vult de korte tekst, die Sylvia Vanden Heede ook nu weer voortreffelijk vertaalde, de illustraties aan. De eenvoudige zinnen zoomen in op wat er te zien is en de vragen nodigen uit tot kijken, tot denken en tot het verruimen van het eigen wereldbeeld. Dat beeld ziet er aanvankelijk leeg uit. Op de eerste bladzijde, die het cijfer nul kreeg, is er op de wijde horizon niemand te zien. Daarna volgt één, waarop een jongen, Thomas, in z’n eentje een globe aanschouwt. Hij zit er in zijn kamer, die hij als de veiligste plek op aarde ervaart. Kristin Roskifte breidt de kijk van Thoms heel geleidelijk uit. Bij nummer twee zien we hem met zijn moeder. Samen lezen ze een boek en reizen ze zo naar een andere wereld. In de volgende illustraties maken er steeds meer mensen deel uit van Thomas’ wereld en wordt die ook steeds ruimer. Tot twintig komt er telkens eentje bij. Vanaf 20 breidt het aantal zich met grotere sprongen uit. De locaties zijn ook steeds dichter bevolkt en de interacties tussen mensen groeien. Uiteindelijk zien we 1000 mensen in een burgerbeweging, 10 000 mensen die zijn samengekomen om feest te vieren en als besluit 8 000 000 000 op één planeet die eeuwig ronddraait in de ruimte. Het slot ‘Waar gaan we naartoe? Iedereen is onderweg. Een van hen ben jij’, rondt de verkenning af.

Maar dat betekent echter niet dat het boek is uitgekeken. Integendeel en daar zorgen de aanvullende bladzijden wel voor. Aandachtige kijkers ontdekten eerder al verbanden en weerkerende details. Die worden nu aangevuld met suggesties om de dromen en zelfs geheimen van de personages te achterhalen. Ook de uitnodigingen om kleine details terug te vinden, leiden opnieuw naar de verschillende prenten waar altijd weer iets nieuws te ontdekken valt. 

Dit prentenboek op groot formaat zorgt vast voor individueel kijk-, zoek- en denkplezier. Eerder nog lijkt het me een boek dat uitnodigt om samen te bekijken, om de antwoorden op de vragen te vergelijken en stil te staan bij de illustraties die de samenleving divers en onverbloemd maar toch hoopvol voorstellen.