Samen op de wip

Dit prentenboek voor kleuters opent met een voorstelling van de verschillende dieren op het dierenplein. Dit boek is namelijk het tweede in een nieuwe reeks rond Poes, Muis, Aap, Giraf, Konijn en Hond. De dieren worden voorgesteld op het schutblad vooraan: ze staan naast hun huisje,  met een onderschrift over hun belangrijkste eigenschappen. Je voelt dus al wat het centrale thema van deze reeks zal zijn: sociale vaardigheden.
Net zoals in het eerste boek, 'Een lange nek is fijn', staat Giraf iets centraler dan de andere dieren. Hij wil op de wip, maar alleen lukt dat niet goed. Hij ziet Muis, maar zij is veel te licht voor de wip, ook met Hond en Aap wil het maar niet lukken. Met wie kan Giraf dan wel op de wip? En dan bedenken zijn vrienden een plan, want samen lukt het wel!
Ook hier is de moraal duidelijk: als we samenwerken, komen we altijd tot een oplossing. Ook hier werd gewerkt met een ander lettertype, zij het met meer logica dan in 'Een lange nek is fijn'.
De prenten van Eline van Lindenhuizen vergezellen wel vaker boeken met educatieve doeleinden. Ze zijn eenvoudig en kleurrijk, maar steken er niet bovenuit.
Desondanks is de reeks rond het 'dierenplein' goedgemikt, gezien de fascinatie voor dieren die kleuters op die leeftijd hebben. De figuren en het verhaaltje zijn vrolijk en beloven nog veel plezier voor de komende boekjes.