SAL

Het is koud, heel koud. Op dertien km van de bewoonde wereld, in de Schotse wildernis, hebben Sal en haar jongere zus Peppa een gerieflijke schuilplaats gemaakt. Sal is met Peppa gevlucht voor Robert, de zoveelste vriend van hun zwaar verslaafde mama. Robert misbruikte Sal en dreigde haar tienjarige zus ook te misbruiken. Om haar zus te beschermen heeft Sal gedurende het jaar een plan uitgewerkt. Dit minutieus voorbereid - en drastisch - plan leidt beide zussen naar de natuur, de vrije natuur. Sal raadpleegde YouTube filmpjes, overlevingsgidsen en documentaires en kocht stukje bij beetje overlevingsmateriaal aan, zoals een Bear Grylls mes en een telescopische vishengel. Peppa en Sal genieten met volle teugen van hun vrijheid, maar het wordt kouder en kouder. Gelukkig ontmoeten ze Ingrid, een oudere Duitse vrouw die ook diep in de wildernis leeft. Samen met haar starten ze een zoektocht naar hun moeder.

Dit is een hardt boek. Geschreven met een hart voor een hard verhaal. De balans tussen kinder- en volwassenenwereld wordt hier op scherp gezet, heel scherp. 

Het boek begint op het moment dat de twee meiden zich in de wildernis bevinden en er zich goed geïnstalleerd hebben. Het is prachtig om te lezen hoe de zussen genieten van de natuur en die echt en effectief beleven. Ze gaan op jacht, ‘banken’ het vuur op met hout en na een beet van een snoek wordt amoxicilline gegeven. Vanaf het begin sijpelt echter de harde wereld waarvoor ze gevlucht zijn binnen. En het komt hard aan, zeker als blijkt hoe minutieus Sal haar vlucht heeft voorbereid en hoe ver ze gaat om haar plan te verwezenlijken.
Het boek is afwisselend mooi, humoristisch, rauw realistisch en teder. Het toont ook hoe een dertienjarige zo volwassen kan zijn en probeert te overleven. Het is de omgekeerde wereld, er wordt warm geleefd in de natuur en de andere realiteit is koud. Als ze Ingrid ontmoeten en zij het verhaal van haar ouders en haar verloren liefde vertelt, vind je hier de balans terug tussen verdriet en schoonheid. Een boek geschreven met veel liefde voor de mens en de natuur. 

Het boek eindigt met frêle hoop.