Roze

Toen ik het prentenboekje ‘Roze’ zag liggen, dacht ik: weer een typisch klef meisjesboek. Maar ik werd aangenaam verrast.
'Roze' gaat over het meisje Fee, dat, net als bijna alle kleine meisjes, houdt van de kleur roze. Van haar mag alles roze zijn! Op de eerste bladzijde van het boek bewijst ze al vlug dat roze niet tuttig is, want je hebt verschillende soorten roze: zoetroze, scherp roze, sterk roze, hartjesroze en zelfs stout roze. Daarna probeert Fee je ervan te overtuigen waarom roze zo fantastisch is, maar dat is dan buiten haar broer Robin gerekend. Hij vindt het maar stom en zegt dat roze geen echte kleur is omdat het niet in de regenboog zit. Doorheen het hele boekje kibbelen broer en zus en proberen ze hun overtuiging te staven met hun eigen grappige en spitsvondige argumenten.
De tekeningen van Tseard van der Meulen hebben een retro tintje en ondanks de overwegend roze kleuren blijven ze vrolijk en uitnodigend. Ook de typografie is heel passend. Sommige zinnen worden in de (donkerroze!) verf gezet door ze groter en in een ander lettertype weer te geven. Een leuke toevoeging dat het (voor)lezen nog fijner maakt! Kleutermeisjes zullen in groten getale aangetrokken worden door de roze kaft (met het obligate glittertje), maar gelukkig zal het voor mama of papa geen straf zijn dit boekje opnieuw en opnieuw voor te lezen.
Voor mij wat onverwacht, maar dit prentenboek is beslist een aanrader voor pittige meiden ... en hun broers!