Rode kaart

De kaft doet je al vermoeden dat dit boek over voetbal gaat. Dat is zeker zo, maar gelukkig blijft het daar niet bij. Dit spannende verhaal kaart ook andere thema’s aan zoals pesten, racisme en vooroordelen en net dit maakt dit voetbalboek zo bijzonder.
Als lezer volg je het verhaal vanuit het standpunt van Robin. Robin moet opboksen tegen Boris, de bullebak van de klas en aanvoerder van het voetbalteam. Sinds de scheiding van zijn ouders, is zijn vriend Boris veranderd. Hij wil zichzelf een onaantastbaar imago aanmeten en tegen zijn stoere praat is niemand bestand. Als er een nieuwe jongen, Oscar, in de klas komt, die bovendien een gekleurde huid heeft, is dat de aanleiding voor Boris om zijn frustraties helemaal bot te vieren. Na een tijdje kan Robin niet meer tegen het pestgedrag van Boris en zoekt hij toenadering tot Oscar. Hij ontdekt dat Oscar heel wat kwaliteiten en talenten bezit. Eentje daarvan is dat ie een geweldige keeper is en dat brengt hem op een idee. Robin tracht een manier te vinden om de oude Boris terug te halen en Oscar het ploegje en het vriendenkringetje binnen te loodsen.
'Rode kaart' is een boek dat uitnodigt tot discussie over thema’s als racisme, loyaliteit, discriminatie en de zoektocht naar een eigen identiteit. Het is erg realistisch en vlot geschreven en daardoor zeker bruikbaar als klasmateriaal.