Ridder Tim wil een draak

Tim, een jongetje van ongeveer vier jaar, speelt graag dat hij een ridder is. In zijn fantasie hebben ridders draken en wanneer hij van zijn moeder een huisdier mag, is zijn keuze snel gemaakt. Mama vindt het niet zo’n best idee maar ze besluit om Tim dat zelf te laten ontdekken. Daarom neemt ze hem mee naar de dierenwinkel, waar ze kan rekenen op de verkoper. Deze stelt Tim een hele reeks andere dieren voor en allemaal hebben ze wel iets gemeen met een draak. Maar niet één kan Tim van zijn keuze afbrengen. Ontgoocheld verlaat hij dan ook de winkel. Gelukkig herinnert de verkoper zich net op tijd dat hij nog een jong hondje in aanbieding heeft. Het hondje heet Draak, met als gevolg dat Tim uiteindelijk opgelucht en heel gelukkig met zijn eigen draakje huiswaarts keert.

De cover van het boek, waarop Tim als ridder in zijn kamer temidden van ridderattributen wordt voorgesteld, ziet er overzichtelijk en gelijktijdig uitnodigend uit. Dat is ook het gevoel dat de vlot geschilderde illustraties, die op de volledige dubbele pagina’s doorlopen, oproepen. Onopvallend, maar genuanceerd worden de emoties van de personages weergegeven. In combinatie met de eenvoudige, heldere tekst vertellen ze een verhaal waarin jonge kinderen en oudere voorlezers zich wellicht snel kunnen herkennen.

'Ridder Tim wil een draak' is een braaf, sober, mooi prentenboek, dat zich omwille van de toegankelijkheid richt tot een erg breed lezerspubliek. Een aanrader voor wie van dieren houdt en voor wie kinderen op een eenvoudige manier leesplezier en ook leesbegrip wil bezorgen.