Rick

Rick gaat naar de brugklas; het eerste jaar van de middelbare school in Nederland. Daar ontdekt Rick dat hij, in tegenstelling tot vele andere jongens, niet verliefd wordt op meisjes. Hij weet ook niet of hij op jongens verliefd kan worden en weet ook niet hoe verliefdheid voelt. Wanneer Rick ontdekt dat de school een club heeft waar iedereen welkom is die op zoek is naar zijn of haar (seksuele) identiteit, sluit hij zich aan. In de club Regenboog Spectrum ontdekt hij dat zijn seksuele voorkeur complex is in vergelijking met die van zijn klasgenoten. Hij ontdekt wat het is om aseksueel, transseksueel of panseksueel te zijn en gaat op zoek naar antwoorden op zijn identiteitsvragen. De band met zijn opa helpt Rick om zichzelf te aanvaarden zoals hij is. Rick is een boek over de zoektocht naar identiteit en is de opvolger van het boek George. Beide boeken sluiten op elkaar aan, maar kunnen evengoed apart gelezen worden.

Rick is een boek waarop we al lang zaten te wachten. Alex Gino slaagt erin om met het boek een thema waar veel tieners mee te maken krijgen op een luchtige manier te brengen en in een verfrissend verhaal te gieten. De auteur kiest ervoor om de vertrouwde context van een tiener centraal te stellen. We zien hoe Rick zijn identiteit vormgeeft in zijn relatie met zijn ouders, met zijn opa, op school, in het contact met zijn vrienden en in de schoolclub. Daarnaast komen heel wat situaties aan bod die in een schoolcontext aan bod kunnen komen zoals pestgedrag, rumoer in de klas en homofobie. De manier waarop Rick omgaat met die situaties kan de lezer helpen om in zijn of haar eigen leven hiermee om te gaan.

De band met zijn opa en met de mensen van Regenboog Spectrum zijn voor Rick uitlaatkleppen. Wanneer hij bij zijn opa is of in de club kan hij helemaal zichzelf zijn. Het zijn aangrijpende passages waarin verdriet ruimte krijgt en hoop zegeviert. Het zijn die verhaallijnen, waarin mensen elkaar respecteren en begrijpen, die dit boek tot een succes maken. Bovendien komt er heel wat humor aan te pas. Het hoofdstuk waarin de leerkracht zijn visie op voornaamwoorden (‘hen’ en ‘hun’) bijstelt is grappig én liefdevol. Opnieuw een herkenbaar tafereel dat inspeelt op onze eigen ervaringen, kwetsbaarheden en twijfels. Rick is naast een ijzersterke roman ook een boek waarin tieners heel wat bijleren over vormen van seksualiteit en zelf op zoek kunnen gaan.

Of je nu op zoek bent naar een goed verhaal, kennis wil opdoen over de LHBTQIAP+ gemeenschap of benieuwd bent hoe Rick zijn zoektocht verloopt; in dit boek ben je aan het juiste adres! Op de achterflap staat te lezen: “Rick zou verplichte kost moeten zijn voor lezers van alle leeftijden.” Volledig mee eens!