Relikwie van het kwaad

Jaha, een boek over een of ander relikwie, een broederorde, de katholieke kerk en een eenvoudige jongen als hoeder van iets groots, gemixt met wat edelen, snoodaards, valse predikers en gekruid met een begeesterende schone! Zou er iemand oprecht hebben gedacht dat hij daarmee een vernieuwend concept had bedacht voor de literatuur?
Wat een Da Vinci Code toch niet vermag! In het kielzog van dit boek werden lezers om de oren geslagen met boeken die ingewikkelde intriges binnen de kerk naar buiten brachten. Je vraagt je af of er nog tijd was om met het geloof bezig te zijn! Heel vaak leverde dit slechte tot middelmatige boeken op, af en toe was er een boek dat toch zijn eigen verdiensten had.
Kijken we naar de jeugdboeken, dan is ‘Het geheim der wijzen’ van Rafael Abalos een goed voorbeeld van die laatste categorie. Valt deze ‘Relikwie van het kwaad’ daar ook onder? Neuh, niet echt.
Huizinga weet de tijdsgeest van de veertiende eeuw goed te schetsen, maar laat zijn figuren zo ontzettend veel meemaken op zo ontzettend korte tijd, dat het een beetje teveel van het goede is. Dat de pest dood en verderf zaaide, is genoegzaam bekend en wordt goed weergegeven, maar als een zoveelste gruwelijk lijk, al dan niet bezweken aan de pest, in al zijn glorie wordt beschreven, vraag je je wel eens af of dit het verhaal dient.
Volop aandacht heeft de auteur besteed aan de karaktertekening van zijn hoofdpersonages. Raaf, tegen wil en dank bevorderd tot hoeder van het relikwie; de amusante dwerg Tobias en de mooie Beatrijs worden treffend neergezet met hun kwaliteiten én hun kleine kantjes. Daarom is het jammer dat de slechteriken van dienst serieus stereotiep getekend worden. Dat zelfs Tijl Uilenspiegel een rolletje toebedeeld krijgt, is een leuke vondst.
Helaas is het verhaal dus niet bijster nieuw: de zoektocht naar een gestolen relikwie waar verschillende partijen hun zinnen op hebben gezet, is al meer dan eens beschreven. Wie iets fris en oorspronkelijks wil lezen, kiest verkeerd met dit boek, maar verder is dit gewoon een behoorlijk avonturenboek, niets meer, niets minder.