Reis naar het Høge Nøørden

Een derde verhaal waarin Kokkie, Trixie en Max hun avonturen beleven, deze keer in het Hoge Noorden. Het begint wanneer Kokkie verneemt dat haar vader verdwenen is. Blijkbaar is ze afkomstig uit Noorwegen en heeft ze nog vier broers. Met z’n drieën trekken de vrienden erop uit, en al van bij de voorbereiding van de reis word je als lezer opgenomen in de swingende vertelstijl, vol spetterende humor en geestige details. De illustraties kleuren perfect de levendige, turbulente sfeer waarin je meegesleurd wordt van het ene spannende gebeuren naar het andere, in een verrassend nieuw avontuur.​

Het trio wordt opgehaald door een snek vol Noormannen en maakt kennis met dit struise maar gastvrije volk. Eenmaal aangekomen in het dorp worden ze overstelpt door de ruzies van de broers, waar geen einde aan blijkt te komen. Met hun drieën beleven ze een spannend avontuur in de zoektocht naar Kokkies vader. Daarbij maak je kennis met de bijzondere karaktertrekjes van twee elanden. Max komt met een fantastisch voorstel op de proppen zodat Kokkies vader, opperhoofdman, terug wil keren naar het dorp. Elke broer wordt gebombardeerd tot minister, met een taak waar hij goed in is (zo is er bijvoorbeeld een minister van feestelijke zaken). Alle redenen tot ruzie vallen weg en het verhaal eindigt met een eindeloos feest.

Ook in dit boek worden de karakters levendig voorgesteld met grappige details. Zo is er Max, die zich niet weet te kleden voor het koude klimaat (waar hij zich niets bij kan voorstellen voorstelling) en Kokkie die werkelijk aan alles gedacht heeft. Deze keer lezen we allerlei weetjes over de Noormannen. Dat is grappig omdat typische zaken overdreven uitvergroot worden; zoals hun ruwe struise voorkomen en het overvloedig eten van haring in alle mogelijke variaties. Tussendoor verneem je ook weetjes over elanden, trollen en sneeuw, die ook verraderlijk kan zijn. In dit dolkomisch avontuur proef je het verhaal met al je zintuigen en blijven de grappige anekdotes nog lang nazinderen. Je kan ook geen betere illustraties bij het verhaal vinden. Die verlevendigen de humor, de pointe in het avontuur en geven de juiste dynamiek van het verhaal aan. Een prachtige reeks, die ook bij een derde boek sterk uit de hoek komt.