15+ | 2013
Blossom Books
ISBN 978-90-206-7966-3
FICTIE , 349 p. , €14.95
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Project Persefone. Het experiment

Michelle Gagnon (auteur)

Project Persefone is een typische eenentwintigste-eeuwse actiethriller. Alle ingrediënten zijn aanwezig om het concept te doen kloppen voor de gemiddelde tiener: er is een duidelijk criminele daad en er zijn een weesmeisje en een uit huis gezette rijke jongen die deze willen wreken. Mijn vraag bij het lezen van dit boek was echter de hele tijd waarom dit in boekvorm is gegoten. Als film op het beeldscherm had dit verhaal waarschijnlijk beter gescoord.
Noa wordt wakker op een operatietafel. Ze weet niet waar ze is, ze weet enkel dat ze daar niet hoort te zijn. Dus ontsnapt ze.
Peter is een rijkeluiszoontje die zich verveelt. Zijn hobby is het hacken van computers, dus bekijkt hij de geheime informatie van een project waar zijn vader mee bezig is. Niet veel later wordt hij thuis overvallen en bedreigd. In plaats van zijn kant te kiezen, worden de ouders van Peter kwaad op hem. Hij moet zich met z’n eigen zaken bemoeien. Maar dat heeft Peter nooit gedaan. Hij moeit zich graag met andermans zaken, zeker als hij op die manier de wereld wat beter kan maken. Dus contacteert hij één van z’n virtuele maatjes om samen uit te zoeken wat er hier gaande is. Dit virtuele vriendje blijkt Noa te zijn. En wat is het mysterieuze project van Peters ouders? Je raadt het al, dat is het project waaraan Noa ontsnapt is.
In dit boek komen enkele verhaallijnen samen, hoewel de actie centraal staat. Peter en Noa worden achternagezeten door de slechteriken en proberen te ontdekken wat er gaande is. Hiervoor gebruiken ze hun digitale skills en leggen ze grote browsers plat. Toch is er ook oog voor romantiek en drama. Peter wordt gedumpt en wordt heen en weer geslingerd tussen zijn verdriet en zijn ontluikende gevoelens voor Noa. Hiernaast krijgt hij ook te maken met het afscheid van een goede vriend en wordt de dood van zijn broer weer opgerakeld. Peters ex Amanda wordt in het verhaal betrokken omwille van haar vrijwilligerswerk; ze komt erachter dat er zomaar kinderen verdwijnen. Deze laatste verhaallijn leidt echter nergens naar. Hoe het afloopt met het liefdesleven van Peter of het vrijwilligerswerk van Amanda zijn vragen waar de lezer blijft mee zitten. Ook is het hele project Persefone nog niet opgerold. Een vervolg wordt vreemd genoeg niet aangekondigd ... maar komt er wel in het voorjaar van 2014.

Tinne Geuens
Thrillers | Hackers
uit de reeks: Project Persefone , deel 1
origineel: Don't Turn Around (Engels) - Annemarie Dragt (vertaler)