Podkin Eenoor

Het Geschenk van Donkerhol

De legende van Podkin gaat verder in dit tweede deel. De bard, die we reeds kennen uit het eerste deel, vertelt het verhaal van Podkin Eenoor verder aan zijn leerling Roe. Samen zijn ze onderweg naar de jaarlijkse bijeenkomst van alle barden uit de Vijf Rijken. Met andere woorden: ze zijn onderweg naar het Festival van Klaroen. Daar gaan ze een leermeester, een betere dan de bard, zoeken voor Roe. Tijdens de tocht naar het festival is er tijd genoeg om te vertellen. Roe hangt aan zijn lippen en slorpt het verhaal op ... Podkin, zijn zus Paz en broer Poek zitten samen met een heleboel andere geredde konijnen vast in Donkerhol, de oude burcht van Krum. Ze mogen dan wel nog leven, ze hebben veel meer monden te voeden dan voordien en de winter is hard. Bovendien zijn er heel wat konijnen ernstig ziek, zoals de moeder van Podkin. Gelukkig was Brigid, de bosheks, nog steeds bij hen om hen bij te staan met raad en daad. De situatie zoals ze nu is in Donkerhol, kan niet eeuwig blijven duren. En dus beslist de krijgsraad om verder op zoek te gaan naar de resterende Twaalf Geschenken. Podkins nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat hij in Donkerhol het verdwenen Geschenk vond. Dit Geschenk geeft hem de gave voor het maanspringen, iets dat hem later nog goed van pas zal komen ...

Opnieuw een schitterend verhaal over Podkin en de zijnen. Wat prettig om te mogen ervaren dat het tweede deel minstens even goed is als het eerste. Het doet me al uitkijken naar het derde deel! Vooraan in het boek wordt het eerste deel nog eens beknopt verteld. Zo kan iedereen weer meteen volgen. Voor je aan dit boek begint, lijkt het me aangewezen om het eerste deel vooraf te lezen. Al is het dankzij die beknopte samenvatting niet echt nodig. Maar als je valt voor dit genre van boeken, dan ga je het helemaal niet erg vinden om deel één ook te lezen!

Het is een verhaal vol avontuur en spanning. Het verhaal verveelt niet. De indeling is gelijkaardig aan deel één. Er zijn hoofdstukken waarin de bard vertelt over het verleden - het verhaal van Podkin - en er zijn onderbrekingen waarin verteld wordt over het nu – de bard en Roe. De illustraties in het boek en op de kaft zijn opnieuw van Kieran Larwood. Prachtig gedetailleerde tekeningen zijn het, die je helemaal meevoeren naar de wereld van Podkin. De omslagillustratie is in warme, voornamelijk goudbruine tinten ingekleurd en geeft een moment weer uit het verhaal. Naar het einde toe wordt er een nieuw probleem gesuggereerd dat alvast bij mij mijn nieuwsgierigheid naar deel drie geprikkeld heeft. Dat wordt aftellen!