Podkin Eenoor

De legende begint ...

In dit eerste deel van een trilogie maken we kennis met de jonge konijnen Podkin, zijn oudere zus Paz en zijn kleine broer Poek. Het zijn de drie kinderen van stamhoofd Lopkin van de Monbarra-burcht. Hun leven zal voorgoed veranderen door de komst van de Groroms. Wanneer het verhaal begint is het Bramenavond. Dat is de avond waarop Midwinter wordt gevierd met een heerlijk feestmaal en de belofte van cadeautjes in de ochtend, achtergelaten door het geheimzinnige Midwinterkonijn. Maar Bramenavond is pas echt geslaagd als er een bard verhalen komt vertellen. Dit verhaal gaat over het treurigste Bramenfeest ooit en het lot van Podkin, Paz en Poek dat daardoor voor altijd zal veranderen. 
Boem, boem, boem! Een bard klopt aan bij de Doornwoud-burcht. Hij heeft een bijzonder verhaal voor de bewoners over Podkin Eenoor. Niet dat van ‘Podkin de Roverskoning’, ‘Podkin de Maanridder’ of ‘Podkin van het magische mes’. Dit verhaal is anders dan de verhalen die ze reeds over hem kennen. 

Dit boek is een prachtig fantasybook waarin de personages voor een keer konijnen zijn. Het verhaal is op zo’n manier verteld dat je je kan inbeelden dat de bard het jou aan het vertellen is. Het verhaal is onderverdeeld in hoofdstukken maar hier en daar zit er een onderbreking tussen. Op dat moment stopt de bard even met vertellen en mogen zijn jonge luisteraars vragen stellen. Het resultaat is een verhaal dat levensecht verteld lijkt te worden. Het verhaal heeft een overwegend somber karakter maar wordt opgelicht door sprankels van hoop, vriendschap en heldenmoed. Het verhaal heeft me geenszins verveeld. Eens je dit boek opengeslagen hebt, wil je enkel nog weten hoe het verhaal verder gaat. Wat mij betreft mag daarom het tweede deel snel komen! De kaft vind ik erg mooi. Het heeft iets onheilspellends maar die blauwe gloed heeft ook iets liefs in zich. De tekeningen binnenin zijn veel gedetailleerder en komen dichter bij de sfeer van het verhaal. Leuk is dat er vooraan in het boek een landkaart afgebeeld wordt.

In Groot-Brittannië heeft het reeds de prijs ‘Best Story – Blue Peter Books Awards 2017’ gewonnen. Het boek is een echte aanrader!