5+ | 2012
Ploegsma
ISBN 978-90-216-7007-2
FICTIE , 48 p. , €13.95
gebonden , strip
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Pippi kan alles en durft alles

Astrid Lindgren (auteur) Ingrid Vang Nyman (illustrator)

Mocht je me vragen naar mijn favoriete kinderboekenfiguurtje, dan staat Pippi Langkous met stip bovenaan. Pippi is eigengereid, eigenzinnig en eigenwijs in alle facetten. Hoe kun je nu niet van Pippi houden (al denk ik dat je als ouder zo’n kind wel eens achter het behang wilt plakken)?
'Pippi durft alles en kan alles' en dat is dan ook meteen de titel van deze verzameling stripverhaaltjes, geschikt om voor te lezen of zelf te lezen door kinderen met een degelijk leesniveau (aangegeven indicatie in het boek: AVI6 of M5).
Deze strips verschenen al in de jaren vijftig in het Zweedse tijdschrift Klumpe Dumpe. De strips waren gebaseerd op de boeken van Pippi, bewerkt door Astrid Lindgren en geïllustreerd door Ingrid Vang Nyman. Wie in het Nederlandse taalgebied woont, is wellicht vertrouwd met de tekeningen van Carl Hollander, wat kan maken dat deze striptekeningen lichtjes bevreemden, maar het zijn toch heus de originele tekeningen. Blijkbaar zou de illustratrice even eigenzinnig zijn geweest als Pippi, maar dit terzijde.
In deze bundeling – eerder verscheen al 'Pippi is altijd de sterkste' – herken je zo bijvoorbeeld stukjes uit Pippi en Taka-tuka land en amusant is ook hoe Pippi dieven weet te verslaan of hoe ze Kerstmis viert. Dit alles gekruid met de typische Pippi-humor, het sterkste meisje ter wereld en zeker een van de meest favoriete kinderboekenfiguren aller tijden. Lang leve Pippi Langkous!

Ilse Trimborn
Klassiekers
origineel: Pippi ordnar allt och andra serier (Zweeds) - Maydo van Marwijk Kooy (vertaler)