Pim & Pom. Het Grote Avontuur

Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt: het lijkt wel een twee-eenheid. Het is zo’n logische combinatie dat men haast zou vergeten dat Fiep ook wel illustraties voor andere auteurs maakte. Wie dus dacht dat de olijke katten Pim en Pom een creatie zijn van Annie, heeft fout gedacht. De verhaaltjes van het onafscheidelijke kattenduo zijn van de hand van Mies Bouhuys, die haar eigen katten als inspiratiebron gebruikte.
Op basis van de vele illustraties die Fiep maakte bij de perikelen van de twee katten bedacht men een tekenfilmreeks en een animatiefilm, met uiteraard een bijbehorend boek. Best een risico om karakters die reeds vijftig jaar geleden werden bedacht opnieuw in de kijker te zetten. Maar het werd een gok die goed uitdraaide.
In de film en het boek worden de nichtjes Treesje en Sjaantje opgevoerd, die Pim en Pom mee uit picknicken nemen. Eigenlijk willen ze de katten ontvoeren en ze meenemen als ze verhuizen. De eigenares van het duo - consequent de Vrouw genoemd - zal wel nieuwe katten gaan halen in het asiel. Dat vormt het begin van een bont avontuur voor onze twee vriendjes … Zullen ze ooit de Vrouw terugvinden?
De spanningsboog is perfect gericht op jonge kinderen. Ze zullen meeleven met de twee katten die op hun tocht kennismaken met een bende straatkatten, hun vriendschap bijna op het spel zetten, maar elkaar toch niet kunnen missen.
Dit boek is enkel gebaseerd op de karakters van Bouhuys en oogt dus onvermijdelijk wat artificiëler dan oorspronkelijk werk, maar daar zullen kleuters lak aan hebben. Die vinden dit ongetwijfeld een fijn, avontuurlijk voorleesverhaal. En dat is uiteraard prima.