Piepelotheek

"Een muis geniet van de avondstilte. Maar opeens ruikt het naar vos. En er klinkt een geluid ..." De rust wordt abrupt verstoord en je duikt samen met Muis een wervelend verhaal binnen. Net voor Vos Muis kan pakken duikt ze in wat er als een kelderraam uitziet naar binnen. Vos wringt zich erachteraan en na een glijpartij door een smalle buis komt hij in een ruimte waar het naar papier en naar mens ruikt. Hij is blijkbaar langs de inleverbox in de bibliotheek geraakt. Vos ziet Muis langs een kast verdwijnen en de achtervolging herbegint. Maar "opeens blijft Muis staan. Ssst! We zijn hier op een bijzondere plek. Hier mag je niemand storen. En jij stoort heel erg." In eerste instantie lijkt Vos niet onder de indruk maar Muis gaat verder: "Hier kun je alleen dingen lenen. En ik ben al helemaal niet van jou. Dit is geen jachtgebied. Dit is een bibliotheek." Daar heeft Vos niet van terug: "Een piepelewattum? Wat is dat?"
Dan krijgt hij van Muis een echte bibliotheekintroductie: een bibliotheek is "een plek met heel veel boeken. Boeken die je kunt lenen. En boeken heb je nodig. Om dingen te beleven. Om dingen te leren. En om van gedachten te veranderen." Muis geeft Vos eerst een prentenboek over een boer met kippen en een vos. Erg van gedachten veranderd is Vos nog niet, want hij gaat ervandoor om een kippetje te pakken.
De volgende avond komt Vos terug, hij wil dat Muis hem het verhaal voorleest want hij kan niet lezen. Maar Muis heeft geen tijd, ze is druk doende met een goochelboek. Ze verwijst Vos door naar de luisterboeken. Vos neemt de cd en het boek mee en komt drie dagen later terug met de geleende boeken en met een levende kip in zijn muil. Hij wil informatie om te weten of kippenbotjes echt gevaarlijk zijn voor een vossenmaag, zoals kip beweert. De encyclopedie, zegt Muis. De kip leest voor: na de dierenencyclopedie uit het huisdierenboek, uit het kookboek en uit een verhalenboek. Na een tijdje vallen Vos en Kip in slaap.
's Morgens zien ze de boer in de bibliotheek en wat hij leent, is verontrustend voor Kip. Dan doet Vos een interessant voorstel. Naarmate Kip en Vos meer op elkaar aangewezen zijn, beperkt de rol van Muis zich tot behoeder van de bibliotheekregelementen: niet meer dan tien boeken tegelijk meenemen, alles onbeschadigd terugbrengen ... Muis blijft verder de hele tijd bezig met goochelen; haar rol lijkt uitgespeeld. Maar of boeken je veranderen? Daar zijn geen woorden voor, maar de laatste prent is veelzeggend.
Een leuke bibliotheekintroductie met heel knappe illustraties in een humoristisch verhaal. Alleen het wegdeemsteren van Muis is misschien een minpuntje.