Pas op, een krokodil!

Sla open en kijk zelf maar!

Het gebeurt niet zo vaak dat je op de voorkant van een boek een uitnodiging leest om het te openen. Bij 'Pas op, een krokodil!' is dat het geval: "Sla open en kijk zelf maar!". De dikke kartonnen kaft heeft overigens nog iets uitnodigend: door een uitsparing stapt een lijvige krokodil een open poort binnen en zie je een kolibrie fladderen. Deze laatste blijkt de verteller én regisseur. Hij vertelt wat er gebeurt en geeft de lezer voortdurend instructies.

Alles begint met de zwarte schim van een krokodil tegen een grijze achtergrond met witte letters. De lezer of luisteraar wordt verzocht in de handen te klappen, dan gaat het licht aan. Als je het blad omslaat, baadt de krokodil inderdaad in het licht. Ook hij heeft een verzoek, al formuleert hij dat als een halve bedreiging: "Ik ben een krokodil. Ik ben verdwaald. Kun je me helpen om de weg naar huis te vinden? Anders eet ik je op." De kolibrie verzekert dat er niemand zal worden opgegeten en vraagt om de krokodil te helpen door met de vinger over een rode cirkel te gaan en te denken aan een plek waar het nat is. Krokodillen houden immers van water. Op de volgende pagina probeert de krokodil dan door de opening te kruipen, maar hij raakt klem. Schudden met het boek dan maar. Daardoor belandt hij echter in een wilde zee. Zo golft het verhaal verder. Door te blazen, tekenen, het boek schuin te houden, te wrijven of te wapperen komt de krokodil in telkens nieuwe benaderde situaties terecht. Als rode draad fungeert een zin die de nieuwsgierigheid prikkelt: ‘Eens kijken wat er achter die deur zit.’

Al is het verhaal wat mager, de idee om de kleine kijkers en luisteraars op zo’n manier actief deelgenoot te maken van het verhaal is origineel: je krijgt als het ware een app op papier. De illustraties spreken niet alleen aan door de uitsparingen waar je doorheen kunt kijken, maar ook door de humor en het rijke kleurenpalet. Doordat elke scène een dubbele pagina beslaat, met veel wit, nodigen de figuren en decors in kleur meteen uit om op van alles te ontdekken. Voorwaar een uitnodigend boek in de volle zin van het woord.