Overal cadeautjes

Yasmina is dolblij met haar twee babybroertjes, maar dat alle aandacht –en vooral alle cadeautjes– naar de kleintjes gaan steekt enorm. Dat de komst van een nieuw broertje of zusje tot jaloezie kan leiden, weten jonge ouders en hun oudere kinderen maar al te goed. Het is dan ook een populair onderwerp in peuter- en kleuterboeken. In dit boek heeft een gezin met Marokkaanse roots de hoofdrol, met een vanzelfsprekendheid en naturel dat we ons echt afvragen waarom we zolang op inclusieve boeken moesten wachten. Jaloezie kan immers bij elk gezin voorkomen, over de culturele grenzen heen. Dit gezin is niet anders dan het jouwe en het mijne. Het is een gewone, liefdevolle familie met aanwezige ouders. Het familieportret gaat ook voorbij mogelijke clichés en stereotypen over een Vlaams-Marokkaanse familie. Zo is er een tante met een hoofddoek en een tante zonder en komt er een Vlaamse buurvrouw langs.

De tekst is eenvoudig en met repetitieve elementen. De terugkerende vraag 'Wat zit erin?' nodigt ook uit tot een raadspelletje. Perfect op maat dus van zeer jonge kinderen (en van prille ouders die Nederlands leren). Een zelfde eenvoud vinden we in de illustraties met dikke lijnen, stevige kleuren en weinig details. De emoties en reacties van Yasmina staan centraal en zijn zeer expressief en herkenbaar. En het moet gezegd, de personages (in het bijzonder de vrouwen) worden met realistische lichaamsvormen afgebeeld. Dat realisme zien we niet in alle boeken en kunnen we alleen maar toejuichen. Op het einde is er een lijst van acht kleuren in negen verschillende talen, waaronder Arabisch, Pools en Swahili maar vreemd genoeg niet in het Tamazight/Berbers. De kleuren verwijzen naar de kleuren van de cadeautjes. En leuk om te weten: Ilyas uit Timouzars boek Feest voor Ilyas is Yasmina's neefje en komt ook op bezoek.

Dit boek speelt een belangrijke rol in de representatie en positieve beeldvorming van de Vlaams-Marokkaanse gemeenschap. Lezers en voorlezers hebben dan ook meer van dit soort boeken nodig.