Over dames en sieraden

50 vrouwen en hun bijzondere sieraden uit alle tijden en windstreken

Wat een interessant en origineel boek. Het spreekt je direct aan en de korte (=één bladzijde) uitleg over de welbepaalde vrouw met haar juwelen zet aan om steeds de volgende vrouw te willen leren kennen. Naast een algemene achtergrond van haar leven en leefomgeving, krijg je een gedetailleerde uitleg over de juwelen die ze droeg of op zijn minst bezat. Stuk voor stuk zijn het eigenzinnige vrouwen, exentrieke vrouwen, of vrouwen die deel uitmaakte van een belangrijke gebeurtenis in het verleden. De juwelen worden op alle vlakken beschreven; hoe ze eruit zien, van welk materiaal ze gemaakt zijn, wanneer ze gecreëerd of geschonken zijn. Ze worden in hun tijd geplaatst, hun functie wordt toegelicht en hun waarde geschat. 

Het is telkens een boeiend verhaal waar je even het leven van de betreffende vrouw met haar juweel goed kan voorstellen. De sterkte van de tekst zet zich helaas niet verder in de tekeningen. Hoe jammer is het dat je soms met een leeg gevoel achterblijft omdat je het betreffende juweel niet goed kan voorstellen. De uitleg heeft het over saffier en amethist en over boedkoralen met een gouden slotje. Helaas is niet iedereen zo vertrouwd met de wereld van de sieraden. Je krijgt geen tekening waar je die woorden mee kunt aftoetsen. De illustraties zijn gemaakt met ecolineverf wat het geheel in elkaar doet vloeien zodat je de details moet missen en laat dat bij juwelen nu net zo belangrijk zijn. 

Voor de boeiende wijze waarop Mylo Freeman de intresse in juwelen bij iedereen kan vergroten verdient het boek vijf sterren, maar helaas vind ik de gebruikte illustratietechniek bij dit boek niet passend en doet het afbreuk aan het geheel.