Otto groot Otto klein

Dit nieuwe, stevige boek over Otto focust op tegenstellingen, 101 tegenstellingen volgens de cover van het boek. Otto trekt van Rome naar Parijs, naar Lint en Madrid. De wegwijzers vermelden de redelijk vanzelfsprekende tegenstellingen als 'kurkdroog en kletsnat' en 'ingewikkeld en eenvoudig', maar ook minder evidente tegenstellingen als 'kop en munt' en 'alsjeblieft en dankjewel'. Daarnaast ook omkeringen als 'als en sla' en 'nep en pen'. Deze tegenstellingen treden zoals het de stijl van Schamp betaamt in dialoog met de prenten. Zo staat er bij 'kurkdroog en kletsnat' in de prent ook een walvis '(in eigen nat)'. En zo kan je wel even doorgaan.
Verder zitten er ook heel wat knipogen naar de volwassen lezer, die zoals steeds vaak geïnspireerd zijn op films en reclame, zoals een walvis met het opschrift Anna Baleine, de slogan 'Shop until you drop', het logo 'Alditas' op een reistas of Snoopy en Snoop dog die samen in het park liggen. Die elementen keren vaak terug, letterlijk of figuurlijk, groter of kleiner. Zo creëert hij daarin nog een nieuwe, minder letterlijke categorie tegenstellingen. Je ziet hier en daar ook titels van liedjes als 'Ice ice baby, 'Nutbush city limits' en 'Under pressure'. Ook integreerde de schrijver zoals in zowat al zijn prentenboeken regelmatig zijn eigen naam of initialen.
Niemand anders dan Tom Schamp komt zo makkelijk weg met zo'n drukke prenten die toch nergens overladen aanvoelen.
Ontdekken en herontdekken is de leus, zoals dat meestal bij zoekboeken het geval is. Herontdekken kan je hier door de bijgevoegde poster als een soort plattegrond doorheen het boek te gebruiken. Misschien wel het beste Otto-boek tot nu toe.