14+ | 2012
Van Goor
ISBN 978-90-00-31450-8
FICTIE , 364 p. , €18.99
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Opstand

Haar keuze kan alles vernietigen
Veronica Roth (auteur)

De wereld van Tris is opgedeeld in vijf facties of leefgemeenschappen. Ze leven van elkaar gescheiden en voeren elk een menselijke waarde hoog in het vaandel: Oprechtheid, Onverschrokkenheid, Eruditie, Vriendschap en Zelfverloochening. Er heerst grote chaos na een simulatieaanval van Eruditie waarbij de Onverschrokkenen een ware slachtpartij aanrichten onder de Zelfverloochenaars. Overlevenden, waaronder Tris en Tobias (Four), zoeken onderdak bij Vrienschap. De twee jongeren zijn er echter niet veilig. Hun factie is uiteengevallen in overgelopen Onverschrokkenen die zich hebben aangesloten bij Eruditie en een deel getrouwen die een tegenactie willen opzetten. Maar er zijn geen zekerheden meer. Tris gaat tot het uiterste en kan enkel op haar intuïtie rekenen, wat haar in conflict brengt met haar vrienden en waarmee ze haar relatie met Tobias op het spel zet. Ze ontdekt dat het niet enkel om een machtsstrijd gaat, maar om een goed verborgen en fel beschermd geheim, dat het voortbestaan van de wereld zoals zij die kent op de helling kan zetten.
In dit tweede deel, dat niet los van het eerste gelezen kan worden, leer je meer over de Afwijkenden, die immuun blijken te zijn voor simulaties. Zij zijn vogelvrij en moeten als testpersonen dienen voor het ontwikkelen van nieuwe vaccins en programma’s. Maar ook de Factielozen spelen een niet onbelangrijke rol. En zelfs over het personage Four en zijn familie kom je meer te weten. Het vertrouwen tussen de twee jongeren wordt regelmatig geschonden. Toch zet Tris door, ook al weet ze dat de kans bestaat dat Tobias (Four) het haar nooit zal vergeven.
Opnieuw een goed opgebouwd verhaal, verteld vanuit de ik-persoon van Tris, vol spanning en emoties met hier en daar een vleugje liefde. Soms wordt het verhaal wat complex omdat de facties zich in dit boek beginnen te mengen, waardoor er steeds benoemd moet worden wie tot wat behoort. Het onverwachte, onthullende einde schept nieuwe mogelijkheden voor het derde en laatste deel van deze spannende, zeer goed geschreven futuristische reeks, die geen moment verveelt.

Sieglinde Duchateau
Oorlog | Sciencefiction | Vriendschap , deel 2
origineel: Insurgent. One choice can destroy you (Engels) - Maria Postema (vertaler)