Op reis in een huis

Wat vind ik dit soort zoekboeken van Riet Wille leuk!

Geen dozen (Een toren dozen) of kasten (Kastje, wat past je?) waarin we mogen neuzen, maar de verschillende kamers in een huis. Aan de hand van raadseltjes ga je in de kamer op zoek naar het bijhorende voorwerp. Die raadsels staan meestal op rijm, ze kunnen eenvoudige cryptisch zijn of gewoon wat “taalspelerij”. Ook de typografie kan een tip zijn. Wat leuk om op zo'n manier met taal om te gaan! Knap dat dit gebeurt in een eerste lezers-taaltje. Wille is er een krak in. 

In de inkomhal, de keuken, de zitkamer, de garage, de tuin, de kelder, de twee slaapkamers, de badkamer, het bureau en de zolder vind je steeds zes korte raadseltjes. Het antwoord erop kan je zo raden, maar tegelijk kan je ze ook terugvinden in de illustratie. Het zoeken zorgt voor een leuke pauze tijdens het lezen. Is het raadseltje toch iets te poëtisch, dan kan je de oplossing ondersteboven geschreven in de linkerbenedenhoek vinden. Eerlijk is eerlijk, zo af en toe moest ik eens gaan spieken. 

Bij elke prent krijg je ook nog zes woorden cadeau die je kan opsporen. De illustraties zijn eenvoudig, kleurrijk en duidelijk. Ze nodigen uit om bekeken te worden. Ik vond enkele schoonheidsfoutjes (vb. “en dan ik zoef heel hoog”), een te zoeken sok die net in de naad van het boek getekend werd, en een ontbrekende kam in de badkamer. Maar dat kon de pret niet drukken.

Knap hoe deze eenvoudige raadseltjes jong en oud aanspreken. Leuk om alleen of samen te lezen en ideaal om interactief voor te lezen.