Op reis

Kikker is in zijn hele leven nog nooit buiten zijn kleine dorpje geweest, tot zijn vriend Egel hem op een dag vraagt om in zijn rode sportauto mee op reis te gaan. Daar zegt Kikker geen neen tegen, maar hij moet wel nog leren wat reizen juist betekent. Geregeld vraagt hij of ze er al bijna zijn, waarop Egel antwoordt dat ze op reis zijn. De beide vriendjes zien de mooiste dingen en wanneer ze na een lange reis terug in het kleine dorpje zijn, vindt Kikker dat het veranderd is. De ietwat filosofische Egel antwoordt dat Kikker ook veranderd is. Daarop geeft hij zijn groene vriendje nog een schelp, zodat Kikker altijd op reis is.
Dit boek lijkt wel opgevat vanuit de filosofie dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Waarheen je ook gaat, je sprokkelt ervaringen die je veranderen en beïnvloeden. Uiteindelijk is het hele leven een lange reis. Als iemand een dergelijke filosofie kan overbrengen naar jonge kinderen, is het Guido van Genechten wel. Zijn herkenbare tekenstijl maakt hij extra leuk door bijvoorbeeld wegwijzers aan te brengen met ‘Verweg’, ‘Buregem’ en ‘Bergop’ in de perfect bij de tekst aansluitende illustraties.
Van Genechten heeft natuurlijk al een omvangrijk oeuvre, maar met dit prentenboek weet hij toch weer te verrassen. De reiskriebels krijg je er gratis en voor niets bij.