Op de rug van de duivel

Na het bedrog van zijn vader verhuist Lars met zijn moeder naar de andere kant van de stad. Op zijn nieuwe school ontmoet Lars Lennard. Lennard wil Lars in zijn vriendengroep opnemen maar Lars weigert. Als Lennard merkt dat Lars de vriendschap van Maan en Birdie verkiest boven de zijne, wordt de gespannen sfeer die tussen de jongens heerst enkel intenser.
Maan en Birdie laten Lars kennismaken met de wereld van het treinsurfen.  Algauw heeft Lars er zijn eerste ‘ride’ opzitten. Naast treinsurfen, laat ook Emma Lars’ hart sneller slaan. Als Lars verneemt dat haar tweelingbroer tijdens een ‘Great White’ (treinsurfen op een passagierstrein) verongelukte en niemand de ware toedracht van het ongeluk kan of wil verwoorden, komen de eerste vragen naar boven. Is het beeld dat hij van Lennard heeft correct? Waarom kent Maan geen grenzen? Is Birdie wel die stille jongen die hij laat uitschijnen te zijn?
'Op de rug van de duivel' is een boek dat leest als een trein, een thriller die je steeds op het verkeerde been zet en een bijzonder sterk verhaal over jongeren in deze maatschappij. Dit boek laat op een ontluisterende manier voelen hoe ver vriendschap kan gaan.  De personages hebben uitgesproken persoonlijkheden. Lars, een kerel met een verleden, een grote mond maar het hart op de juiste plaats. Maan die zijn zijn eigen weg gaat en zich door niemand de les laat lezen. Birdie, een man van weinig woorden maar met diepe, donkere gronden. Lennard, Kevin en Nick zijn ook geen doetjes.  Een grote mond opzetten, dreigementen uiten en die daadwerkelijk uitvoeren of rake klappen uitdelen is hen niet vreemd. Maar terwijl Lennard het brein is, zijn Kevin en Nick de meelopers.
Welke wendingen dit verhaal neemt, of de ware toedracht van het ongeluk onthuld wordt en welke weg de personages inslaan, ik laat het allemaal aan jullie over om dat te ontdekken.
De beeldende en uiterst krachtige taal houden je aan het boek gekluisterd tot de laatste pagina. De citaten uit bekende muzieknummers en films zorgen voor een extra gevoel van herkenning. Want wie kent nu niet  ‘Always look on the bright side of life’ en ‘Elvis has left the building’ ?
Dit boek is zonder meer een aanrader met grote A!