Onsterfelijk

Diep in de jungle, ver weg van de beschaving ligt het geheime dorp Little Cam. Wetenschappers zijn er op zoek naar een middel om het menselijk ras onsterfelijk te maken. En ze zijn erin geslaagd! Pia is het resultaat van jarenlang onderzoek en experimenteren met elysia, een bloem waarvan de nectar de sleutel bevat tot onsterfelijkheid. Pia is het eerste onsterfelijke en onkwetsbare meisje dat in Little Cam geboren is.
Pia leeft haar zorgeloze leventje op Little Cam. Little Cam is haar thuis. Iets anders kent ze niet. Voor Pia is het duidelijk. Zij is onsterfelijk en haar opdracht bestaat erin om voor alle testen te slagen die de wetenschappers haar opdragen zodat ze in de toekomst zelf aan het hoofd van team Immortis kan staan. Op die manier kan zij haar ultieme droom waarmaken: meer onsterfelijken creëren zodat ze zich niet meer zo alleen voelt. Sommige wetenschappers op Little Cam zijn wel familie, maar Pia voelt zich eenzaam in haar rol van perfect wezen. Zij is de enige die zal overleven. Zij zal de enige zijn die steeds verder moet. Want Pia is perfect en onsterfelijk! Wat Pia niet weet, is dat haar perfectie een hoge tol geëist heeft. Achter die perfectie schuilt een gruwelijk verhaal.
Wanneer dokter Fields op Little Cam arriveert, gaat er voor Pia een nieuwe wereld open. Doker Fields, alias tante Harriet, laat Pia proeven van de buitenwereld. En Pia geraakt gefascineerd door die wereld. Wanneer ze op een dag een opening in de omheining ziet, waagt ze haar kans. Samen met haar tijger, Alai, glipt ze het woud in. Ze botst er prompt op tegen Eoi, een jongen van het woud. En die dag verandert alles voorgoed. Pia trekt meer en meer het woud in. Ze maakt kennis met de Ai’ons, het volk van Eio. Stilaan groeit er iets diep van binnen bij Pia dat ze voorheen nooit kende. Pia wordt verliefd. Ze geraakt verstrikt in een dilemma: moet ze op Little Cam blijven en haar werk als wetenschapper verder zetten, of kiest ze voor Eoi en zijn volk. Maar de perfecte Pia draagt een vreselijk geheim met zich mee. Een geheim waardoor zij niet voor een keuze zal komen te staan. De keuze zal voor haar worden gemaakt! Maar Pia legt zich, tegen alle verwachtingen in, niet zomaar neer bij dit lot.
De schrijver weet je in dit boek helemaal mee te nemen in het verhaal van Pia. Je krijgt een heel duidelijk beeld van hoe Pia haar onsterfelijkheid beleeft: de angst en de eenzaamheid. De macht en de onmacht die zulk een positie met zich meebrengt.
Het hoofdthema van het boek, onsterfelijkheid, is een thema dat iedereen beroert. Ontdekken we ooit een wondermiddel waardoor we onsterfelijk kunnen worden? En wat zullen de consequenties zijn van deze ontdekking? Pia wordt in dit verhaal geconfronteerd met ethische vragen. En misschien is het niet het doel van het boek geweest, maar bij het lezen van het verhaal kan het niet anders dan dat je zelf begint te filosoferen.
Het verhaal leest heel vlot. Sommige wendingen zijn misschien wel te voorspellen, maar dat doet niets af aan het leesplezier. Ook de cover is goed gekozen en zet jongeren wellicht aan tot het lezen van dit boek.