Per ongeluk

Dit prentenboek is een verwezenlijking van vzw Talismanneke en kadert in een reeks 'Snuiter'-prentenboeken die bedoeld zijn om kinderen te helpen met kleine en grotere trauma’s in hun leven. Dit boek gaat over het onbedoeld schuldig zijn en wat dat allemaal voor gevolgen heeft voor slachtoffer en veroorzaker. Nathalie Slosse heeft haar verhaal gebaseerd op de getuigenis van Mary Mijnlieff die als kind een dodelijk ongeval veroorzaakte en heel haar leven een weg zocht om hiermee om te gaan. Het prentenboek is ook aan haar opgedragen.

Terwijl Snuiter even op de eieren van mama Eend let, laat hij per ongeluk één van de eieren vallen. Het ei breekt. Snuiter schrikt, want zo had hij het natuurlijk niet bedoeld. Als de kleintjes geboren worden, blijkt dat het eendje dat uit het gebroken ei komt onherstelbaar beschadigd is: Kroosje wordt blind geboren. Verder in het verhaal ontdekken we hoe Snuiter reageert, maar ook zijn omgeving, mama Eend en Kroosje zelf.

Na het verhaaltje staan er, net als in de andere boeken van Slosse, knutsel- en doetips om de veerkracht van kinderen te vergoten. Sommige zijn origineel en goed gevonden, andere zijn, in mijn ogen, een beetje vergezocht. Op de pinterestpagina van vzw Talismanneke vind je trouwens nog meer tips om samen met kinderen aan de slag te gaan met het boek. Dit verhaal kan beslist goed gebruikt worden door leerkrachten, opvoeders en ouders om het thema van schuldgevoel bespreekbaar te maken. Een leuke getuigenis van wat zo'n boek met een kind kan doen, kan je hier lezen: https://www.goodreads.com/review/show/1995183860.