Olive Jones en de herinneringendief

De oma van de twaalfjarige Olive overlijdt, maar gek genoeg voelt Olive zich niet zo triest. Na al die jaren had ze nog steeds niet het gevoel haar oma echt te hebben gekend. Het is dus best wel verrassend dat Olive op de dag van de begrafenis te weten komt dat uitgerekend zij de herinneringen van haar oma erft. Ze zal de herinneringen kunnen bekijken met behulp van een ingenieus toestel genaamd ‘de Herinneraar’. Nog voor ze de herinneringen echter goed en wel kan bekijken, wordt de Herinneraar al meteen gestolen. Met de hulp van haar jongere broer en diens schaaktalent komt Olive stap voor stap dichter bij de dief en de herinneringen. Samen ontrafelen ze als krachtig broer-zus-duo het mysterie van oma’s raadselachtige leven.

De beschrijvende, vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek binnenkomt als een film. Je kan dan ook moeilijk stoppen met lezen omdat je zo graag het vervolg wil kennen: “Met een zucht legde ze de map over Operatie Bijenkorf neer en liep naar het bureau om op de tracker te kijken. Toen ze zag dat het knipperende lichtje niet meer over de kaart bewoog, sloeg haar hart een slag over. ‘Frankie, we hebben hem!' Olive hield het scherm naar hem op. ‘We weten waar Howard Sweet zich schuilhoudt.’ "

Dit is het tweede boek van de hand van Kate Gilby Smith. De auteur maakte nog maar net haar geslaagde debuut in 2021 met De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand. Daarin toonde ze reeds haar onmiskenbare kracht om mysterieuze verhalen op vlotte wijze neer te pennen en de lezer mee te nemen in de zoektocht naar de waarheid. Met Olive Jones en de herinneringendief zet Gilby Smith op knappe wijze de toon verder.