Ocean City. Elke seconde telt

Jackson en zijn vrienden Crocky en Henk leven in een tijd die nog ver voor ons ligt. Mensen leven niet meer op het land maar op gigantisch drijvende eilanden. Het leven op het weinige land dat de wereld rest is gevaarlijk. Er wordt niet meer betaald met geld maar met tijd. Iedereen die oud genoeg is krijgt een decoder om zijn pols. Daarop wordt de tijd gezet die je verdient hebt door bijvoorbeeld te werken. Via het toestel is iedereen ook steeds controleerbaar. Vreemde tijden zijn het zeker. Op een dag, wanneer de jongens onderweg zijn naar school wordt Crocky neergeschoten, zijn lichaam verdwijnt in een van de rivieren van de City. Zou hij neergeschoten zijn omdat ze bouwen aan een toestel om de tijddecoders te omzeilen? Wie is er te vertrouwen? Waar is hun ‘project’? Ze waren er bijna mee klaar. Enkel Crocky wist waar het nu was …

Een spannend verhaal waar je meteen ingezogen wordt. De toekomst die door het auteurs-duo wordt beschreven ziet er niet echt veelbelovend uit. We herkennen nog wel de grote lijnen van de huidige structuur van onze samenleving. Mensen gaan werken, kinderen gaan naar school, er is een bestuur en er zijn ordediensten. Alleen is deze samenleving veel beklemmender omdat alles draait om tijd. Tijd om te lanterfanten is er niet, toch niet voor de meeste mensen. Je kan op elk moment zomaar gecontroleerd worden via je decoder. De conto’s van alle bewoners worden strikt gecontroleerd. Er is geen mogelijkheid om te knoeien met het systeem en in de City wordt met ijzeren vuist geregeerd.

Vanuit verschillende perspectieven wordt het relaas van de jongens verteld, al komt Jackson wel het vaakst aan bod. Dat maakt het interessant voor de lezer die op deze manier meer voorkennis heeft. Het houdt het tempo eveneens hoog. Met mondjesmaat krijg je steeds meer zicht op de situatie in de City en voel je de benauwdheid toenemen. Je wilt gewoon weten hoe het verder gaat. En dan is er het einde van dit verhaal: een cliffhanger van formaat die je doet hopen dat het vervolg snel verschijnt.

De omslagillustratie is best verschillend met die van de originele (Duitse) versie. Die kaft ademt meer avontuur en spanning uit dan diegene die het boek nu kreeg. Bovendien hebben ze een coole trailer gemaakt die erg tot de verbeelding spreekt. Misschien toch meer die kant opgaan voor de vormgeving bij de andere twee delen?

Een spannend en futuristisch boek geschikt voor jongeren die willen losbreken uit hun harnas. De richtlijn ‘vanaf 11 jaar’ is daarom nog iets te jong. Eerder jongeren vanaf 13 jaar zullen zich hier in herkennen. Zij zijn ook oud genoeg om de structuren binnen een samenleving beter te begrijpen.