Oceaan

Duik in het diepe en daal af tot op de bodem van de oceaan. Hier leer je alles over water, getijden, golven en de bewoners van deze prachtige wereld. Til de flappen op en verbaas je over de wonderlijke geheimen van schelp- en schaaldieren. Bestudeer een koraalrif of de zwarte rokers op de zeebodem. Ontdek wat de grootste bedreigingen voor onze oceanen zijn. Bekijk hoe poolijs er onder water uitziet. Een veelzijdige reis door de wereld die 'oceaan' heet.

Een diepzee-ontdekkingsreis, zo voelt het doorbladeren van dit boek aan. Met elke bladzijde die je omslaat kom je weer in een nieuw deel van onze oceanen terecht. Vanaf het wateroppervlak tot op de diepste diepten komt een rijke variatie aan ecosystemen en diersoorten voor. Elke dubbele pagina zet een van de aspecten van deze bijzondere blauwe wereld in de kijker. En hoe! Ragfijn uitgesneden onderwaterlandschappen scheppen de illusie erdoorheen te zwemmen. Ontelbare flapjes klappen naar alle kanten open en onthullen verborgen schatten en leuke weetjes. Je komt ogen en vingers tekort om alles in één keer te doorgronden. Dit is een boek dat erom schreeuwt om regelmatig vastgepakt te worden. Er valt zo veel te zien én te leren. De, soms gedetailleerde, soms stilistische, maar altijd kleurrijke illustraties van Hélène Druvert nemen de bovenhand.

Tekst komt in dit naslagwerk op de tweede plaats en zie je in eerste instantie bijna niet op de duistere pagina's. Dat duister is wel op zijn plaats. Op sommige plekken in de oceaan komt de zon ook écht niet. Om het donkere lettertype op deze pagina's te kunnen lezen moet je met momenten wel flink je best doen. Thema's als waterkringloop, getij, golven, voedselketen, overlevingsstrategieën, diepzeedieren en polen komen aan bod. In deze tijden van verhoogd milieubewustzijn kan een overzicht van de gevaren die onze oceanen bedreigen helaas niet ontbreken. De wetenschappelijke verklaring bij al deze fenomenen wordt op een heldere en bondige manier beschreven. Voor ervaren lezertjes vormen de korte tekstjes geen probleem, anderen zullen hier en daar wel een woordje uitleg kunnen gebruiken.

De versie die ik ontving, werd verpakt in een plastieken beschermhoes. Geen overbodige luxe voor dit pareltje met veel kwetsbare onderdelen. Voor kleine lezertjes is dit prachtig staaltje papierknipkunst dan ook best enkel te bekijken onder begeleiding.

Hélène Druvert, illustrator en textielontwerpster, bracht eerder de boeken 'Anatomie' en 'Op reis met Mary Poppins'. In dit laatste ging ze ook aan de slag met prachtig uitgesneden pagina's en zwierige illustraties.