Nooit meer naar school

Wat als je het even allemaal niet meer aankan? Wat als school te veel prikkels geeft en je je draai niet vindt. Het hoofdpersonage van dit boek besluit om in bed te blijven liggen. Want als je niet uit bed kan, ben je ziek. En als je ziek bent, kan je niet naar school. Maar welke ziekte heeft deze tiener dan? 

Dit verhaal is volledig geschreven vanuit het perspectief van een jonge tiener. Je kruipt mee in het hoofd en de beleving van de directe omgeving, die tracht te begrijpen wat er aan de hand is. Per nieuwe dag is er een zwart-wit tekening van de kamer van de tiener. De eerste dag zien we enkel een bed. Per dag wordt er iets extra bijgetekend in de kamer. Per dag verruimt ook de blik op het leven terwijl de tiener zelf ook tracht te begrijpen wat er aan de hand is. Of het een meisje of een jongen is, kom je niet te weten. Een naam wordt niet vermeld. 

Het verhaal is liefdevol geschreven en geeft een kijk op de mentale gezondheid van een jongere. Het is niettemin niet te zwaar en eenvoudig en vlot geschreven, wat het toegankelijk maakt voor een breder publiek. Of alle tieners de boodschap volledig zullen vatten is de vraag. Maar dit boek kan wel een dankbare toegangspoort zijn voor ouders, leerkrachten, hulpverleners ... om een noodzakelijk thema bespreekbaar te maken.