Nog lang geen later

Deze dichtbundel van Kees Spiering is een streling voor de ziel en voor het oog. Hij weet op een treffende manier gevoelens en ervaringen in beeld te brengen met woorden. Het is een bundel om met mondjesmaat te lezen. Gedicht per gedicht. Even laten binnenkomen, herlezen met de net binnengeslopen emotie. Dan gevoelens verteren. Soms gemakkelijk, soms niet zo. En dan tenslotte de gelijkenissen met je eigen bestaan toelaten.

Jeska Verstegen illustreerde haar interpretatie van zijn woorden en voegt daardoor een extra dimensie toe aan het boek. De zachte kleuren, vervaagde contouren en toch ook gedetailleerde accenten maken een nieuw geheel. De woorden opnieuw verbeeld, de beelden opnieuw verwoord. Niet dat de gedichten van Kees per se beelden nodig hebben om tot hun recht te komen. Nee, hier tillen woorden en beelden elkaar naar een hogere vorm van zijn.

Jongeren vanaf 13 jaar kunnen genieten van deze bundel. Sommige gedichten zijn voor hen misschien nog net ietsje minder toegankelijk. Bijvoorbeeld het gedicht Lessen vraagt toch al enige levenservaring om het ten volle te kunnen vatten. Wat zeker wel binnenkomt zijn thema’s als echtscheiding, dementie en verliefdheid.

Prachtig werk! Om van te genieten.