Noem Me Nathan

Nathan wordt geboren als Lila, maar die wil ze niet zijn. Ze zal als Nathan door het leven gaan en niets zal 'hem' tegenhouden.

Deze beeldroman is een waargebeurd verhaal. Het is heel toegankelijk geschreven en leest als een spannend verhaal, ware het niet dat het een zeer delicaat onderwerp behandelt, namelijk genderdysforie. De illustraties zijn heel contrasterend en suggereren het grote scala aan gevoelens van het hoofdpersonage. Ze geven extra emotie en inleving bij de lezer. Op de witte cover staat alleen een jongenslichaam afgebeeld. Het verhaal zelf begint met foto's van een meisje in een geel kleedje. Mama fotografeert, en na vijf minuten vliegt het kleed op de grond en doet ze haar vertrouwde plunje, broek en tshirt, aan. De toon is gezet. Het vervolg is een puber die de strijd aangaat met zijn omringende wereld: ouders, broer, school. Het wordt een worstelende lange weg met meer downs dan ups.

De sterkte in deze mooie graphic novel ligt vooral in de vorm en de stijl: een stripverhaal is lichter verteerbaar wanneer het om minder eenvoudige onderwerpen gaat zoals deze. De kleuren en de levensechte personages roepen de juiste sfeer op. Ook de zeer begrijpbare, heldere taal maakt er een mooi geheel van. Het verhaal krijgt daardoor een zeer grote overtuigingskracht. Je ziet de personages als het ware met zichzelf worstelen om te aanvaarden wat er met hun kind/broer/vriend aan de hand is. Het wordt nooit melig, en het grijpt je bij de keel ... Wanneer Nathan roept "ik ben een jongen, niet homo, geen meisje. Jullie snappen er niets van", heeft hij het gevoel dat er niemand wíl begrijpen wat er met hem aan de hand is. Wanneer hij eindelijk bij een psychiater zijn verhaal kan doen en te horen krijgt dat hij normaal is, maar in het verkeerde lichaam zit (m.n. genderdysforie), dan zetten zijn ouders alles in gang om hem te helpen. Hij moet een lang traject volgen. Dat heet Female-to-Male, inclusief een geslachtsverandering. De dokter legt trouwens de volledige procedure op een aanschouwelijke en juiste manier uit in een begrijpelijke taal en beeld, maar wordt nooit belerend. Eindelijk zal Nathan als Nathan door het leven kunnen gaan en ziet hij zijn toekomst rooskleurig tegemoet.

De verdienste van de auteurs is dat ze deze (toch ingewikkelde en nog weinig gekende) problematiek op een heel frisse en verstaanbare manier prachtig vertolkt hebben. Jongeren die in de puberteit komen zullen geen enkel probleem hebben om het van het eerste tot het laatste woord te verstaan, ook de medische uitleg. De vertaling uit het frans is zeer goed, en de wettelijke procedures voor een officiële registratie is dezelfde voor België  

Een aangrijpend verhaal dat past in elke schoolbibliotheek.