Ninna Oh

Slaapliedjes rond de Middellandse Zee

Omdat het zingen van slaapliedjes een verdwijnende traditie dreigt te worden, besloten Bas Bogaerts en Eva Schampaert ze weer in eer te herstellen. Samen trokken ze in een grote boog rond de Middellandse Zee, door vijftien landen, gewapend met een opnametoestel en een camera. Ze maakten er kennis met de bewoners, werden er gastvrij onthaald en stelden telkens weer dezelfde vraag ‘Kent u nog een slaaplied en wilt u het zingen voor ons?' Hun reis leverde driehonderddertig slaapliedjes op.
Eenmaal terug thuis wilden ze de slaapliedjes van ver weg dichter bij huis brengen. Daarvoor spraken ze muzikanten van bij ons aan, die zich lieten inspireren door een lied uit de collectie. Zo ontstond een cd waarop het oude lied, zoals het onderweg werd opgenomen, gevolgd door de interpretatie van getalenteerde muzikanten zoals Sarah Bettens en Tom Kestens, Neeka, Gorki, Sioen, Peter Vermeersch, De Piepkes, Isbells, Kommil Foo, Mrs Hyde, Spinvis, Jan De Smet en The Golden Glows te beluisteren zijn. Het resultaat is beklijvend mooi. De cd maakt deel uit van een luisterboek. Julie Tavernier bracht de authentieke liedjesteksten naast de bewerkingen samen op een sepiakleurige achtergrond, aangevuld met foto’s en anekdotes die de makers hebben verzameld. Zo lijkt het alsof je een plakboek doorbladert en meegenomen wordt op hun reis.
Dit initiatief verstevigt niet alleen het muzikale erfgoed, deze aantrekkelijke maar sober ogende uitgave verbreedt ook op discrete wijze horizonten. Een parel die meer te bieden heeft dan alleen maar slaapliedjes.
Nog meer informatie is te vinden op www.slaapkindjeslaap.be