Nijlparen

Op de achterflap van dit kartonboekje staat het al in rode letters: “Dit is een boek vol tegenstellingen zoals je er nog nooit een zag.”

Wat een knappe vormgeving en zo origineel! Een nijlpaard verduidelijkt zestien tegengestelden. Zestien paren, dus is de link naar 'Nijlparen' snel gelegd. Eenvoudig, maar je moet er maar op komen. Die woordspeling geeft een extraatje aan het op eerste zicht eenvoudige geheel. 

Klein-groot, licht-zwaar, dun-dik … die komen we wel vaker tegen in typische boekjes over tegenstellingen. Ondoorzichtig-doorzichtig, positief-negatief, scherp-vaag … zag ik dan weer nog niet passeren. Maar wat worden ze leuk verduidelijkt door steeds weer hetzelfde nijlpaard. De tegenstellingen stipjes-streepjes en vooraanzicht-zijaanzicht zijn niet helemaal correct, maar dat is muggenziften. De bedoeling is zeker goed.

Ik hou van de eenvoudige grafische vormgeving, de duidelijke kleuren en de humor zonder woorden.

Origineel is dit stevige kartonboek sowieso. De doelgroep varieert van 2 tot 99 jaar. Ik kreeg meermaals een glimlach op mijn gezicht. Boekjes als deze maken me echt blij.