Nieuw in de klas

Lotte is nog maar net verhuisd. Ze gaat vandaag voor het eerst naar haar nieuwe kleuterklas. Dat is wel even wennen: een andere juf, een andere school en veel andere kinderen. Gelukkig vindt ze meteen een nieuw vriendinnetje, Saskia. Saskia is populair bij de andere kinderen: ze wordt altijd gevraagd om mee te spelen en hoort er altijd bij. Maar nu is Saskia vriendjes met Lotte en dat vinden de andere kinderen helemaal niet leuk. Saskia en Lotte mogen met geen enkel groepje meespelen. Ze proberen het bij het hinkelen, met verstoppertje, bij het klimrek ...  Overal worden ze afgewezen. De andere kinderen vinden Lotte maar vreemd en sluiten haar uit, ook al heeft dat tot gevolg dat Saskia niet mee wil doen. Lotte voelt zich ondertussen behoorlijk schuldig. Iedereen vond Saskia aardig, maar nu niet meer, en dat komt door haar. Maar Saskia houdt vol dat het wel in orde komt. De twee meisjes verzinnen samen een spelletje en al vlug willen alle kinderen met hen meespelen. Nog voor het einde van de speeltijd hoort Lotte er helemaal bij.
Nannie Kuiper schreef de tekst op rijm (abcb). Alles vloeit mooi in elkaar over. Kinderen zullen deze situatie zeker herkennen vanuit hun eigen beleving. Het hele verloop is toch wat ongeloofwaardig: Saskia die blijft kiezen voor de underdog en de situatie haarscherp analyseert: "ze zijn jaloers, ze draaien wel bij". Knap werk voor een vierjarige, maar een beetje te idyllisch.
Het boek is mooi uitgegeven, met weinig tekst die goed verdeeld is in blokjes op elke pagina. De illustraties zijn paginagroot, sfeervol en kleurrijk en zullen kleuters aanspreken. Een goed boek om te gebruiken als er een nieuwe kleuter in de klas komt.