Niet zonder liefde

De liefde van Arjun en Juma gaat niet over rozen. Beiden hebben ouders die niet gelukkig zijn en daardoor kunnen de jongeren moeilijk besluiten om samen hun leven en liefde te delen. Arjun houdt ervan de stad te doorkruisen als 'traceur'. Geen enkele hindernis is voor hem een obstakel hij loopt en duikelt en vliegt overal door en over. Terwijl Arjun 'zijn' stad bovengronds doorkruist, zit Juma in de metro haar leven en liefde te overdenken. Arjun wil Juma koste wat het kost overhalen om JA te zeggen tegen hem. Toch vreest hij dat Juma hem niet durft te confronteren met haar familie omdat hij zwart is.
Een jongerenroman over en met hindernissen. Enerzijds de reële: het synchroon doorkruisen van de stad Antwerpen door Juma en Arjun, de ene bovengronds de andere ondergronds, op zoek naar elkaar met elk zijn/ haar eigen verwarde gevoelens. Anderzijds de figuurlijke obstakels: ouders die gescheiden zijn en er een potje van gemaakt hebben. De papa van Juma wordt zelfs verliefd op de mama van Arjun en ze gedragen zich allebei als kleine kinderen. De grootmoeder van Juma probeert toch de familie te herenigenen en vrede te stichten waar het kan, want Kerstmis nadert.
Een beetje ingewikkeld allemaal, maar toch is dit boek heel vlot geschreven. Marita de Sterck weet hoe ze een jongerenroman moet schrijven. Het gaat over de vraag wat liefde nu eigenlijk is, over het onvermogen om elkaar te begrijpen en verschillen tussen mensen die het begrip in de weg staan. Het is niet gemakkelijk om jong te zijn in dit boek.
Toch een beetje teveel omhaal van woorden in dit boekje van 163 pagina's. Er zit genoeg stof in dit verhaal voor twee boeken. In elk geval is het mooi uitgegeven. Op de cover staat een mooie foto van een 'traceur' in actie en achteraan in het boek een plannetje met de routebeschrijving van het 'parkour' dat Juma en Arjun afleggen in Antwerpen in hun zoektocht naar elkaar.