The Nerd Academy

Wanneer Kathinka een brief in de bus krijgt waarin staat dat ze toegelaten is op een school voor hoogbegaafde leerlingen, is ze in de zevende hemel. Maar 'The Nerd Academy' – zoals de school genoemd wordt – verbergt haar geheimen, en Kathinka zal ze vlug leren kennen. 

De school doet een beetje denken aan een middeleeuwse burcht waar kinderen samengebracht zijn en het allerbeste van zichzelf moeten geven omdat ze nu eenmaal uitverkoren zijn door hun hoogbegaafdheid. Het is best een spannend verhaal geworden.  Het hoofdpersonage Kathinka – Kath voor de vriendinnen – is gedwongen een heel jaar op het internaat te blijven omdat ze in een ander land moet studeren. Samen met haar is er de vierling Cosmos, die hetzelfde lot ondergaan omdat ze wees zijn. Maar er zijn veel geheimzinnige krachten aaanwezig in de school die het sommige leerlingen best moeilijk maken. Er zijn leerlingen die nooit slagen en jaar en dag blijven zitten. En er is Jeanne, een pestkop die andere kinderen laat opdraaien om aan haar grillen te voldoen. Ook is er het geheim van de directrice en haar vriendschap met Sloef. Maar Kath is slim en ontrafelt één voor één al de nare gebeurtenissen die zich voordoen, daarbij geholpen door vele vriendinnen. Ze heeft immers Het boek der schande gevonden in de Bibliotheek – waar haar eigen kat verborgen zit – en daar staan compromiterende dingen in te lezen over het schoolhoofd en andere leerkrachten.

Het verhaal is best vlot geschreven, maar door de lijvigheid (226 pg) heb je soms het gevoel bij het lezen dat de kat haar kitten niet meer vindt, bij wijze van spreken. De plot zit nogal omslachtig ineen en soms is het moeilijk om de draad te volgen. Toch zijn er ook grappige dingen te beleven, zoals de hoogte van de tafels in de refter: hoe hoger de puntenscore van een leerling, hoe hoger de tafel waaraan zij/hij zit. Zo zit Kathinka zeer hoog omdat ze de slimste van de klas is.

Als de schrijfster wat meer 'overbodige' tekst weggelaten, dan was het best een fijn boek geworden.