Nee hè

Zo ging het echt

In achttien korte stripverhalen volgen we een aantal losstaande gebeurtenissen en anekdotes uit het leven van Anke en haar zus Eva.

Anke Kuhl baseerde dit boek op haar eigen jeugd. Dat maakt het zo herkenbaar en zorgde geregeld voor een glimlach op mijn gezicht. Dingen die de auteur meemaakte leken ook uit mijn leven gegrepen te zijn. Zo durfde ik ook wel eens een te groot stuk van het ijsje van mijn zus bijten, en het gevecht met de wc-borstels zou perfect bij ons gepast hebben (al hebben we het nooit uitgeprobeerd). In mijn bed durfde ik ook wel eens wakker te liggen over dingen die ik op de televisie zag. Op zich zijn de gebeurtenissen niet speciaal spannend, maar omdat ze een grote herkenbaarheid opwekken had ik heel snel een klik met dit boek.

Het is niet alleen lachen geblazen, maar ook serieuze en angstige momenten krijgen een plaatsje. Ze zorgen voor een leuke afwisseling en houden het geheel luchtig. De illustraties zijn vrolijk en duidelijk en geven een eerder slordig gevoel (al is dat zeker niet negatief bedoeld). Ze vullen de tekst perfect aan. Het geheel is iets tussen een graphic novel en een strip in.

Van mij mogen de zusjes gerust nog een hoofdrol krijgen in een vervolg. Misschien ziet Kuhl dat ook wel zitten aangezien ze met Nee hè ook al de Comicbuchpreis 2019 binnenhaalde.

Omdat ik het concept zo leuk en origineel vind krijgt dit boek van mij een sterretje extra.