Nadia's nacht

Nadia is vijf, ze verzamelt kleurrijke schelpen in een pot en ze heeft een goudvis, meneer Rosso. Meneer Rosso beneemt een belangrijke plaats in haar leven. Hij speelt vaak de hoofdrol in de verbeelding van haar dromen. Nadia heeft ook een buurjongen Joris met wie ze aan de hand van kleine belevenissen haar wereld verruimt. Thuis heeft Nadia twee papa’s. Met papa Joep mag ze soms mee als hij werkt. Dan brengt ze onbevangen wat humor in het leven van de oude vergeetachtige meneer Van Dam. Papa Otto leest haar voor, gaat met haar naar zee en hij zingt ook in de opera. Daar raakt Nadia diep onder de indruk van een gruwelijke scene waarin hij spelend belandt. Verder zijn er ook de opa’s en oma’s van de beide papa’s die elk op hun eigen wijze deel uitmaken van de warme geborgenheid waarin Nadia leeft.

De verhalen zijn eenvoudig en net zoals Nadia's naam universeel. De poëtische wijze waarop Henrieke Herbers ze in afgeronde hoofdstukken goot, tilt deze belevenissen op naar iets sprankelends, warm en vooral sfeervol. Minder vanzelfsprekende thema’s zoals dementie en het opgroeien met twee vaders zitten onopvallend verweven in de dagelijkse belevenissen van het kleine meisje.

Sfeervol zijn ook de illustraties van Miriam Bouwens. Kleine kleurrijke details zorgen voor afwisseling naast de tekst. En de zachtgetinte paginagrote schilderijtjes geven een mooi beeld van de afwisseling tussen realiteit en fantasie.

De lay-out met overzichtelijke bladspiegel nodigt uit tot zelf lezen. Maar evengoed zijn het frisse, eigentijdse verhalen waar ook de volwassen voorlezer van kan genieten.