Mus & kapitein Kwaadbaard

De Amorfe

Ha! Daar is deel drie van Mus en kapitein Kwaadbaard: de Amorfe. Mijn verwachtingen waren weer hooggespannen en ja hoor, ik verklap het al: ze werden helemaal ingelost.

Nero, de kapitein van het glazen schip, de Amorfe, nodigt Mus, kapitein Kwaadbaard en co uit om mee naar een drijvende stad in de oceaan te varen. Daar zullen ze deelnemen aan het Tetra Toernooi. De bemanningen van drie schepen nemen het tegen elkaar op. Voor de winnaar ligt een mooie prijzenpot te wachten. De uit te voeren opdrachten zijn niet van de poes, waardoor het verhaal aangename spanningsbogen heeft. Zonder het echt te benoemen voel je ook de (romantische) spanning tussen Mus, Nero en Maurits, de zoon van Kwaadbaard. De duistere houding van het schip de Nachtschade zorgt dan weer voor een grote portie mysterie. Gekende personages keren terug en nieuwe maken hun opwachting. Ze zijn prima uitgewerkt, waardoor je ze gemakkelijk uit elkaar kan houden. De onderlinge relaties zorgen voor een lach en een traan. En dan is er nog het einde waarvan je hoopt dat het toch nog goed zal komen in het volgende boek.  Kortom een ideale mix in dit avonturenverhaal voor jongens en meisjes vanaf een jaar of tien.

In 85 korte hoofdstukken volgen we de avonturen van deze stoere avonturiers. Door de verschillende verhaallijnen is het geheel zeer onderhoudend. Elk hoofdstuk eindigt met een mini-cliffhanger waardoor het moeilijk is om het boek weg te leggen. Zo af en toe moest ik denken aan het scholentoernooi in één van de Harry Potter-verhalen.

Hassing gebruikt een vrij eenvoudige taal die toch rijk is. Hij boeit zijn lezers van begin tot eind. De illustraties van Faas passen perfect bij het verhaal en fleuren het geheel hier en daar op over een dubbele pagina.

Superleuk om zelf te lezen, maar dit boek leent zich ook uitstekend tot voorlezen. Om de volledige leesbeleving te hebben, raad ik wel aan om deel 1 (De vijf slangen) en deel 2 (De koers naar de Kraken) te lezen. Ik ben helemaal fan van deze stoere reeks, laat deel 4 (De wraak van de furie) maar snel komen.