Mus & kapitein Kwaadbaard

en de 5 slangen

De kaft van dit boek trok mijn aandacht. De tekenstijl van Linde Faas herkende ik meteen. Ik las immers nog niet zo lang geleden “Homme en het noodgeval”. Dat boek was een voltreffer. Zou dit debuut van Kevin Hassing het ook zijn?

De proloog was al veelbelovend, de auteur prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ik zat snel in het verhaal en dat duurde tot en met de laatste bladzijde. Ik beantwoord mijn eigen vraag dus al met een volmondige “ja”.

Zeeburgerdam wordt bezet door een zeeroversbende. Mus kon er net op tijd ontsnappen en gaat op zoek naar hulp. Die vindt ze bij kapitein Kwaadbaard. Hij was lang geleden lid van de oorspronkelijke vijf slangen. Echt fier is hij hier niet meer op. Ondertussen staat zijn onwetende, ontvoerde zoon aan het hoofd van de “nieuwe” vijf slangen die nu Zeeburgerdam onveilig maakt. Kwaadbaard trommelt zijn ex-collega’s op en samen bedenken ze een plan om het dorp van Mus te gaan bevrijden en om vader en zoon te herenigen.

In 62 korte hoofdstukken volgen we de avonturen van de vriendengroep. Elk lid heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Al is Mus met voorsprong de jongste, ze staat haar mannetje tussen de zeebonken en kan meermaals een oplossing bedenken voor de problemen die zich onderweg stellen. Met Kwaadbaard, een ruwe bolster met blanke pit, bouwt ze een warme band op. De verhaallijn is vrij eenvoudig en makkelijk te volgen. Het is een onderhoudend avontuur met mooi getimede spanningsbogen. Minder sterke lezers zullen de korte hoofdstukken kunnen waarderen. Elk hoofdstuk is qua actie mooi afgelijnd. Dit boek leent zich hierdoor ook prima tot voorlezen.

De illustraties van Linde Faas beslaan 3 dubbele pagina’s en bij elk hoofdstuknummer staat er een kettinkje met een wisselend hangertje getekend. Dit zijn verwijzingen naar de leden van de 5 slangen. Ze hebben of hadden er immers elk eentje. Het bladwijzerlint is een leuke extra binnen de vormgeving.

De manier waarop een volgend deel aangekondigd wordt, is origineel in het verhaal verwerkt. Laat het vervolg maar komen: van deel 1 ben ik absoluut fan.