Muk naar de top

Een muziekavontuur met het Nederlands Philharmonisch Orkest

Samen met de dalmatiërpup Muk en zijn beste vriend ‘de vlieg’ ga je in dit boek op wandel richting een heuse bergtop. Muk en de vlieg ontmoeten tijdens hun tocht heel wat andere dieren. Elke nieuwe ontmoeting wordt vergezeld van een streepje muziek gecomponeerd door Thomas Beijer en uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Die muzikale ondersteuning biedt een grote meerwaarde voor het boek. Zo kan de onverwachte, komische ontmoeting met twee berggeiten en hun lied niet anders dan een glimlach op je gezicht toveren en komt de passage met de wolven dankzij de muziek nog angstaanjagender binnen.

Muk naar de top is een knappe aanwinst in de Muk-reeks waarin het kleine hondje op zijn schattige, onhandige manier de wereld ontdekt met de vlieg. Je hoeft de vorige delen nog niet gelezen te hebben om dit boek te kunnen smaken. De schrijver Mark Haayema ken je misschien al van het prijzenwinnende boek Johannes de Parkiet. Zijn boeken lezen vlot en staan bol van creatief taalgebruik (zo is een mol in dat boek bijvoorbeeld geen bergbeklimmer, maar een bergbegraver). Haayema neemt kinderen (én volwassenen) vlot mee in een levensechte wereld waarin het helemaal niet vreemd is dat dieren praten, gevoelens hebben en zelfs liedjes zingen.

Dit boek is een aanrader voor liefhebbertjes van klassieke muziek, maar biedt ook aan muzikale leken een goede kennismaking met de verschillende instrumenten in een orkest.