Mr Stink

'Mr Stink' is een geweldig verhaal over de vriendschap tussen het meisje Chloë en de zwerver meneer Stink. Chloë heeft op school niet veel vrienden en ook thuis heeft ze het niet gemakkelijk met haar modelzus en haar veeleisende moeder. Chloë is geboeid door de zwerver die ze dagelijks op dezelfde bank ziet zitten. Chloe is een fantasierijk kind en ze heeft al heel wat verhalen over de zwerver, die door iedereen meneer Stink wordt genoemd omwille van zijn geur, verzonnen. Wanneer ze meneer Stink en zijn hond Hertogin op een dag worstjes gaat geven, begint een hilarisch, spannend en rebels avontuur.
Meneer Stink neemt het op tegen de pestkoppen die het op Chloë gemunt hebben, waardoor er een fantastische vriendschap groeit. De vriendschap wordt zo sterk dat meneer Stink bij Chloë thuis in de schuur gaat wonen. Hiermee verpest hij de kansen op een politieke carrière die Chloë’s moeder ambieert. Hij komt daardoor op tv en zelfs bij de president terecht. Maar het belangrijkste: hij weet uiteindelijk de brokken in Chloë’s gezin te lijmen.
Dit verhaal bevat alles wat een goed kinderboek moet hebben. Het is grappig, origineel, ondeugend, spannend en speelt met vriendschaps- en familiebanden. Hoewel ik het hele verhaal door superveel gelachen had, ontroerde het einde mij haast tot tranen toe. Geen wonder dat David Williams volgens de achterzijde van het boek door The Times met Roald Dahl wordt vergeleken. Maar dat kan natuurlijk ook mee te verklaren zijn door de fantastische illustraties van Quentin Blake, die zich ook in dit boek van zijn beste kant laat zien.