Mr Finney en het raadsel in de bomen

In de tuin van Mr Finney woont een eekhoorn. Omdat het herfst is, is hij druk beukennootjes aan het verzamelen én aan het tellen. Onafgebroken is hij naarstig op zoek naar nootjes en hij neemt alles wat hij vindt mee. Grote bergen beukennootjes liggen klaar om geteld te worden want daar wordt Eekhoorn blij van. Mr Finney heeft een geheimzinnige brief gekregen van de eekhoorns in het bos. Ze willen graag met hem praten. Mr Finney neemt de eekhoorn uit zijn tuin mee naar het Praatplein in het bos. Op het Praatplein vertellen de andere eekhoorns dat ze geen beukennootjes meer vinden, ze maken altijd ruzie maken en delen niets meer met elkaar. Eekhoorn uit de tuin van Mr Finny laat zijn staart zakken: alle beukennootjes zijn bij hem want hij doet niets liever dan verzamelen. Maar hij is vaak alleen en dat vindt hij ook niet leuk. Mr Finney en zijn vriendinnetje Pinky Pepper vinden al snel een antwoord. De eekhoorn uit de tuin zal de anderen de beste plekjes voor beukennootjes tonen en zij leren hem om te "ver-sa-melen". Deze vrienschap wordt dan ook bezegeld met een mooi, groot feest.
De boeken uit de reeks van Mr Finney geven kinderen en volwassenen de mogelijkheid om op niet belerende manier in gesprek te gaan met elkaar over de aarde en hoe wij daar mee omgaan. Mr Finney’s positieve, licht filosofische en daadkrachtige blik op de wereld is aantrekkelijk voor zowel kinderen als volwassenen.
In het boek zit een fiche voor ouders met aan de ene kant weetjes over bomen en plaatsen waar je kan kijken naar bomen. Op de ommezijde worden ouders aangemoedigd om hun kinderen voor te lezen en krijgen ze handige tips hoe dit aan te pakken.
Laurentien van Oranje, auteur van dit boek en een Nederlandse prinses, is al jaren actief op het gebied van (on)geletterdheid. Ze richtte in 2004 Stichting Lezen & Schrijven op, die zich inzet om ongeletterdheid te voorkomen en terug te dringen.