M'n opa

Ook Annie M.G. Schmidt kon niet ontbreken in het aanbod voor de Nederlandse kinderboekenweek 2016 met als thema ‘Voor altijd jong. Opa’s en oma’s’. Bij die gelegenheid liet uitgeverij Querido een van haar bekendste liedjes illustreren door Noëlle Smit.

Ik herinner me nog levendig hoe ik als kind ‘M’n opa’ luidkeels meezong. Het refrein ben ik nooit vergeten, wat de impact van Schmidts dichtkunst bewijst: “M’n opa, m’n opa, m’n opa,/ in heel Europa/ was er niemand zoals hij,/ M’n opa, m’n opa, m’n opa/ en niemand was zo aardig voor mij/ In heel Europa/ m’n oude opa,/ nergens zo iemand als hij,/ niemand zo aardig voor mij,/ in heel Europa,/ m’n eigen opa.". De herhalingen, de klanken, de finale klemtoon op ‘m’n eigen opa’: ze geven deze regels iets warms en onvergetelijks. Maar ook in de strofen verrassen Schmidts rijmcombinaties: "van de dijk af rollen en m’n opa was de dijk/ detectiefje spelen en m’n opa was het lijk."

Het lied komt oorspronkelijk uit de televisieserie 'Ja zuster, nee zuster', die liep van 1966 tot 1968 en misschien wel de beroemdste serie uit de vorige eeuw was: heel Nederland, jong en oud, zat toen gekluisterd voor de buis. Niet alleen de tekst van Schmidt, maar ook de muziek van Harry Bannink maakte van ‘M’n opa’ een klassieker. In dit prentenboek moeten de illustraties van Noëlle Smit daarvoor zorgen. Al op de eerste prent nodigt ze de kijker uit aandachtig te kijken: op een winkel zie je het opschrift ‘Schmidt en Smit zoetwaren.’ Ook op de volgende bladzijden spat het tekenplezier ervan af. De opa geeft ze een joekel van een mopsneus, wapperende grijze haren en een eeuwige glimlach. Maar vooral beeldt ze hem uit te midden van de kinderen. Bij het refrein bijvoorbeeld draagt hij zijn kleinkind op zijn schouders en wordt hij gevolgd door een vrolijke, carnavaleske optocht. Dit is zonder meer een boek waar je vrolijk van wordt, en misschien wel voor altijd jong.