Mila. Koningin van de Zeven Zeeën

Mila's vader wordt ambassadeur in Ceylon en het hele gezin verhuist mee. Het kindermeisje Doushka doet Mila  voor haar vertrek een 'ogencamera' cadeau. Zo maak je foto's met je ogen. Je doet je ogen open en dicht en wat je zag, wordt in je geheugen opgeslagen. Zo maakt Mila net voor het inschepen op de Victoria een foto van Doushka.

De Victoria lijdt schipbreuk en Mila spoelt aan op een verlaten eiland. Ze raakt er verknocht aan een aapje dat  ze de naam Professor Ubli geeft.  En ze ontmoet Zilver, een scheepsjongen, die op een piratenboot woont. Dit worden haar maatjes door dik en dun. Hun vertrouwen in elkaar en hun vriendschap wordt vaak op de proef gesteld maar ondanks de teleurstelling, de twijfel en het verdriet kiezen ze steeds opnieuw voor elkaar.

Samen met Zilver en Professor Ubli beleeft Mila spannende avonturen. Het verlangen naar huis loopt als een rode draad door het verhaal, maar wordt zonder al te veel sentiment weergeven. De herinneringen aan haar kindermeisje worden zintuigelijk omschreven, nl. de geur van zeep en zoete appeltjes.  

'Mila. Koningin van de Zeven Zeeën' is een meeslepende avonturenroman en bijzonder moeilijk weg te leggen. Het verhaal is vakkundig en duidelijk opgebouwd. De personages zijn boeiend en hun emoties worden op een eerlijke en serene manier gebracht. Dit verhaal leest niet als het werk van een debutant, eerder als het werk van een ervaren rot in het vak. Het verhaal is origineel, spannend en laat zien dat meisjes ook hun mannetje kunnen staan. Het is bij deze bewezen dat piraten ook meisjes kunnen zijn. 

Jette Carolijn van den Berg is een doctoranda in de Nederlandse taal en letterkunde en volgde  een opleiding dramaschrijven. Ze is bekend als actrice en speelde in musicals. Dit is haar eerste kinderboek.