6+ | 2017
Lannoo
ISBN 978-94-01-44490-3
FICTIE , 28 p. , €16,99
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Mijn steen

Elvis Peeters (auteur) Sebastiaan Van Doninck (illustrator)

‘Dit is mijn steen,’ denkt de vogel, 'hier kom ik tot rust.' 'Hier kan ik uitkijken over de zee en over het land.' Maar plots is er ook de hagedis, zonnebadend op de steen. Ook de hagedis zegt: ‘Dit is mijn steen. Hier kan ik heerlijk zonnen en insecten vangen.' Van wie is de steen nu eigenlijk? De vogel en de hagedis komen er niet uit. De vogel hoort het ruisen van de zee terwijl de hagedis de insecten hoort zoemen. Ze blijven redetwisten, het vertrouwen is ver zoek. Tot plots uit het niets de hagedis verdwijnt. Vertwijfeld blijft de vogel achter. Hoe zit dat nu met die steen?

'Mijn steen' doet vele vragen rijzen. In het verhaal met de korte eenvoudige zinnen in rode letters wordt zoveel méér gezegd. Terugkerend naar de essentie van ons bestaan wordt het materialisme in vraag gesteld en de lezer met de voeten op de grond gezet. Een aanzet voor menig filosofisch gesprek. Prachtig zijn de illustraties van de hand van Sebastiaan Van Doninck.

Met zachte bruinige tinten tekent de illustrator een lange slanke en sierlijke vogel op hoge poten en een rode puntige hagedis. Hoog torent de vogel uit boven de steen waarover hij zich de heerser waant. In het landschap zijn uitsluitend de vogel en de hagedis te zien. Vele tinten bruin en groen domineren. De combinatie van tekst en illustraties zijn met momenten adembenemend mooi. Een boek om te koesteren, om samen van te genieten. Heel graag meer van dit ...

Annelies Boost
Fabels