Mijn rode hoed

Opa geeft een rode hoed aan zijn dierbare kleinkind. De hoed dient om verschillende functies te vervullen, grotere en kleinere. Zo houdt de hoed je warm maar ook droog, en helpt hij je tevens het hoofd koel te houden. De hoed zit vol dromen en is er eentje die je zal beschermen en overal naartoe kan brengen. En opa? Die staat altijd klaar om te gidsen en om thuis, vol liefde, zijn kleinkind te verwelkomen.

Alles in dit verhaal draait om de rode hoed. Het hoofddeksel staat symbool voor de grootouder die zijn kleinkind een hand boven het hoofd wil houden en begeleiden tijdens de uitdagingen van het leven. De hoed is bedoeld als talisman om het leven te beleven met vertrouwen en om je vleugels te geven met daarbij een goede en veilige thuisbasis. Het leven zit vol mogelijkheden, maar kent ook gevaren en tegenslagen. “Het is een hoed vol mogelijkheden. En hij kan je overal brengen – naar diepe dalen of hoge toppen”. Voor de illustraties zijn verschillende technieken gebruikt, maar de kleuren zijn redelijk vlak. Ik vermoed dat dit beperkte kleurenpalet toegepast is om de rode kleur te benadrukken maar het gevolg is een soms nogal sobere, sombere look. 

Met dit boek wil men duidelijk een levensbeschouwelijke boodschap brengen. De boodschap is elegant gebracht. Echter, ik denk dat het voor een kind niet eenvoudig is die te begrijpen. Voor een kersverse grootouder is dit boek zeker een mooi geschenk, voor een kind zou ik het minder snel aanbevelen.