Mijn oma is van peperkoek

Verhalen over oma's en opa's, oogappels en oliebollen

Mijn oma is van peperkoek, een voorleesboek over oma's en opa's ... Stoffige zolders, koekjes in een blik, kneuterigheid? Nee, nee niets van dat alles. Hoewel die koekjes in een blik wel ergens terugkwamen, geloof ik. Er is natuurlijk niets mis met stoffige zolders en een beetje seutigheid, ook koekjes in een blik gaan we nooit weigeren, maar ik tracht slechts een beeld te schetsen van de verwachtingen bij een dergelijke titel. Wel, ik kan gerust zeggen dat alle clichés over grootouders absoluut doorprikt worden, of toch bijna allemaal.
Dit boek begint met een verhaal over het stambomenbos waaruit we leren wie al de elf (11!) grootouders zijn van het hoofdpersonage. Vervolgens krijgt elke grootouder een beetje speciale aandacht, soms kort, soms heel uitgebreid. Zo variabel als de types grootouders zijn, zijn ook de manieren waarop ze voorgesteld worden. Zo is er een Oma Koekebrood, een Moeke Madeleine (de kapster) en een Moeke Maria (de snelheidsduivel). Deze verhaaltjes werden als het ware aan elkaar geplakt door recepten (voor melkbroodjes en letterkoekjes), gedichtjes en liedjes, maar ook stripverhalen.
Sabien Clement kreeg de opdracht om dit unieke concept van illustraties te voorzien en deed dit met verve. Soms groots, dan weer klein, maar altijd even pietepeuterig gedetailleerd, net als we van haar gewoon zijn. De wederkerende personages Lina en Judocus zijn treffend vormgegeven. De illustraties vullen de tekst van deze kleine karaktertjes geweldig goed aan.
Vier sterren met een klein hoekje af: de gedichtjes zitten soms wat stroef en stram in elkaar. Wat mij betreft één van de beste voorleesboeken van 2012.